EPILOG SUKOBA

Od početka naredne godine Nagorno-Karabah prestaje da postoji

Hikmet Hadžijev rekao je da će integracija Karabaških Armena u ekonomski, politički i društveni život Azerbejdžana biti teška

Završen sukob u Nagorno-Karabahu: Ostala razrušena infrastruktura. AP Photo/Siranush Sargsyan

S. S.

28.9.2023

Nagorno-Karabah prestaje da postoji od početka naredne godine. Predsjednik nepriznate republike Samvel Šahramanjan potpisao je ukaz o raspuštanju svih državnih institucija i organizacija, prenosi Reuters.

U dekretu se navodi da će samoproklamovana država od tog dana prestati da postoji.

Azerbejdžan je 19. septembra pokrenuo vojnu operaciju u Ngorno-Karabahu, nazvavši je "antiterorističkim mjerama lokalne prirode" za obnavljanje ustavnog poretka u regionu. Jerevan je ove akcije okarakterisao kao agresiju, rekavši da u Nagorno-Karabahu nema armenskih jedinica.

Dan kasnije, uz posredovanje ruskih mirovnih snaga, postignut je sporazum o prekidu vatre, a među uslovima primirja je posebno istaknuto razoružanje armenskih formacija. U azerbejdžanskom gradu Jevlahu 21. septembra održan je sastanak predstavnika Karabaških Armena sa delegacijom Azerbejdžana, posvećen integraciji regiona u Azerbejdžan. Ministarstvu odbrane Rusije oni su 22. septembra saopćili da su oružane formacije Nagorno-Karabaha počele da predaju naoružanje i vojnu opremu pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

Istog dana, pomoćnik predsjednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev rekao je da će integracija Karabaških Armena u ekonomski, politički i društveni život Azerbejdžana biti teška i da se mora pripremiti na to da će neki odlučiti da odu. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je na sastanku sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom 25. septembra izrazio uverenje da će proces reintegracije biti uspješan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.