PROBLEMI

Predsjednik Meksika: Zbog sankcija Kubi i Venecueli 10.000 migranata dnevno ide ka SAD

Prema njegovim riječima, mnogi od tih migranata putuju kroz Centralnu Ameriku rutom kroz Darijenski prolaz

10.000 migranata dnevno ide ka SAD. Twitter

H. J. I.

3.10.2023

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador ocijenio je da oko 10.000 migranata dnevno hita ka južnoj američkoj granici - zbog ekonomskih sankcija koje su SAD uvele zemljama kao što su Kuba i Venecuela. 

Lopez Obrador je izjavio da je broj migranata koji stižu do granice Meksika sa Sjedinjenim Državama dijelom posljedica toga što je samo prošle sedmice oko 6.000 migranata dnevno prelazilo u njegovu zemlju iz Gvatemale.

Politička represija

Prema njegovim riječima, mnogi od tih migranata putuju kroz Centralnu Ameriku rutom kroz Darijenski prolaz između Paname i Kolumbije koji je pokriven džunglom i prepun je opasnosti.

Čini se da Lopez Obrador koristi istu retoriku kao predsjednik Kolumbije Gustav Petro koji za situaciju sa migrantima krivi američke sankcije protiv Venecuele i Kube.

Građani ovih zemalja čine veliki dio migrantskog toka.

Stručnjaci pak kažu da su krivci za emigriranje u velikoj mjeri – loša ekonomija i politička represija.

Sjedinjene Države su sankcionisale Kubu i Venecuelu zbog, kako kažu, njihovog suzbijanja demokratije.

Lopez Obrador je sugerisao da su sankcije posljedica ideoloških razlika, a ne nepoštovanja ljudskih prava, i rekao da su „sankcije i blokade neodržive“.

Petrova vlada je na udaru kritika jer čini premalo da zaustavi krijumčarenje migranata kroz Kolumbiju koje je poprimilo razmjere industrije.

Administracija Lopeza Obradora pak čini premalo da spriječi migrante da uskaču u teretne vozove koji idu ka granici sa SAD. I to je trajalo do prošlog mjeseca kad je najveća željeznička kompanija u Meksiku zaustavila neke vozove, navodeći bezbjednosne rizike.

Usvojena politika neutralnosti

Lopez Obrador je danas također kritikovao američku pomoć Ukrajini i rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da potroše dio novca koji se šalje Ukrajini na ekonomski razvoj u Latinskoj Americi. Pozvao je SAD da „uklone blokade i prestanu da maltretiraju nezavisne i slobodne zemlje.“

Prema njegovim riječima, trebalo bi da postoji „integrisani plan za saradnju kako Venecuelanci, Kubanci, Nikaragvanci i Ekvadorci, Gvatemalci i stanovnici Hondurasa ne bi bili primorani da emigriraju“.

Posljednjih nedjelja došlo je do porasta broja venecuelanskih migranata koji se kreću kroz Meksiko u pokušaju da stignu do granice sa SAD.

Meksiko je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali je usvojio politiku neutralnosti i odbio da učestvuje u sankcijama.

Ta zemlja nastavlja da od Rusije i Kube kupuje vakcine protiv COVID-a iz 2020. godine koje su važile za prve, sada prevaziđene varijante virusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.