PRESTIŽNA NAGRADA

Peta žena u historiji osvojila Nobelovu nagradu za fiziku: Veliki uspjeh u elektrodinamici

Ona radi na Univerzitetu Lund u Švedskoj

An Lulijer. Reuters

D. R.

3.10.2023

Naučnici Pjer Agostini (Pierre Agostini), Ferenc Kraus (Krausz) i An Lulijer (Anne L'Huillier) dobili su Nobelovu nagradu za fiziku 2023. godine za korištenje svjetlosnih impulsa za proučavanje ponašanja elektrona, u radu koji bi mogao unaprijediti medicinsku dijagnostiku i elektroniku, a Lulijer je šesta žena u historiji koja je dobila prestižnu nagradu.

Akademija je saopćila da je rad ovog trija čovječanstvu dao nove alate za istraživanje svijeta elektrona unutar atoma i molekula s primjenama u poljima kao što su elektronika i medicinska dijagnostika.

Važna otkrića

- Eksperimenti laureata proizveli su impulse svjetlosti tako kratke da se mjere u atosekundama, pokazujući na taj način da se ti impulsi mogu koristiti za pružanje slika procesa unutar atoma i molekula - navodi se u saopćenju.

Lulijer je na konferenciji za novinare rekla: “To je zaista prestižna nagrada i tako sam sretna što sam je dobila. To je nevjerovatno“, prenosi Reuters.

Podignuta nagrada

Ona radi na Univerzitetu Lund u Švedskoj, a Agostini je profesor na Državnom univerzitetu Ohajo u Sjedinjenim Državama. Kraus je direktor Instituta za kvantnu optiku Max Planck.

Samo pet žena je osvojilo nagradu: Kiri (Curie), Majer (Mayer) (1963), Strikland (Strickland) (2018), Gec (Ghez) (2020) i Lulijer (2023). Bilo je šest godina za koje Nobelova nagrada za fiziku nije dodijeljena (1916, 1931, 1934, 1940–1942).

Nagradu, koja je ove godine podignuta na oko milion dolara, dodjeljuje Kraljevska švedska akademija nauka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.