ZNAČAJNO PRIZNANJE

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su Sjukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđio Parisi

Zbog revolucionarnih radiva u predviđanju klimatskih promjena i za razumijevanje složenih fizičkih sistema

Manabe, Haselman i Parisi. Agencije

N. Aj.

5.10.2021

Nobelovu nagradu za fiziku dobili su naučnici Sjukuro Manabe (Syukuro), Klaus Haselman (Hasselmann) i Đorđio Parisi (Giorgio), za revolucionarni rad u predviđanju klimatskih promjena i za razumijevanje složenih fizičkih sistema, prenosi CNN.

- Manabe (90) i Haselman (89) zajednički su odlikovani za "fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantificiranje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zagrijavanja" - navodi se u saopćenju za javnost Kraljevske švedske akademije nauka.

Italijanski fizičar Parisi (73) dobio je drugu polovinu nagrade za "otkriće međudjelovanja poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomskih do planetarnih razmjera".

Trio je proglašen pobjednicima na konferenciji za novinare u utorak u Štokholmu u Švedskoj.

Manabeov rad šezdesetih godina prošlog stoljeća "postavio je temelje za razvoj trenutnih klimatskih modela", navodi se u saopćenju Kraljevske švedske akademije nauka, dok je Haselmann "stvorio model koji povezuje vrijeme i klimu" deceniju kasnije.

Parisijeva otkrića "omogućuju razumijevanje i opisivanje mnogo različitih i naizgled sasvim slučajnih složenih materijala i pojava". To ne vrijedi samo za fiziku, već i za druga područja, poput matematike, biologije, neuroznanosti i strojnog učenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.