REŽIM PREKIDA VATRE

Rusija počinje povlačiti mirovne snage iz azerbejdžanske regije Karabah

U međuvremenu se nastavljaju kontakti s Azerbejdžanom i predstavnicima armenskog stanovništva Karabaha

Rusija počinje povlačiti mirovne snage iz Karabaha. AP

Anadolija

5.10.2023

Rusija je u četvrtak objavila da je počela povlačiti mirovne snage iz Karabaha, tačnije kontingent poslan u tu regiju nakon sukoba u regiji južnog Kavkaza u jesen 2020. godine.

Ruske mirovne snage demontirale su privremene posmatračke tačke duž bivše linije kontakta u distriktima Askeran, Aghdara i Shusha u Azerbejdžanu, saopćilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U međuvremenu se nastavljaju kontakti s Azerbejdžanom i predstavnicima armenskog stanovništva Karabaha kako bi se obezbijedilo poštivanje humanitarnog prava u odnosu na civile, dodalo je ministarstvo.

- Tokom dana nisu zabilježena nikakva kršenja režima prekida vatre u zoni odgovornosti ruskog mirovnog kontingenta - navedeno je.

Jedno pravo

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u odvojenoj izjavi rekao da ruske mirovne snage u Karabahu imaju samo jedno pravo, a to je da prate pridržavaju li se strane primirja.

Također je rekao da je Baku, kada je ljetos Armenija priznala Karabah kao azerbajdžanski teritorij, postavio pitanje daljnje prisutnosti mirovnog kontingenta.

U jesen 2020. godine, uz podršku Turske, Azerbejdžan je u 44 dana sukoba od armenske okupacije oslobodio brojna naselja u Karabahu, regiji koja je međunarodno priznata kao azerbajdžanski teritorij. Rat je završio prekidom vatre uz posredovanje Rusije.

Antiterorističke mjere

Ovog 19. septembra azerbejdžanska vojska je pokrenula antiterorističke mjere u Karabahu. Nakon 24 sata mjera, ilegalne armenske oružane snage u Karabahu su se predale.

Azerbejdžan, koji je sada uspostavio puni suverenitet u regiji Karabah, pozvao je armensko stanovništvo da postane dio azerbejdžanskog društva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.