VELIKA AKCIJA

Državljanin Srbije jedan od najtraženijih dilera droge u Evropi i vođa "Balkanskog kartela", uhapšen u Brazilu

Kriminalna grupa, poznata po mreži s obje strane Atlantika, bila je uključena u veliku trgovinu kokainom iz Južne Amerike prema Evropi

Serija hapšenja u Brazilu predstavlja značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa s zapadnog Balkana. Facebook

N. Č./ Interpol

6.10.2023

Ukupno 16 osumnjičenih je uhapšeno ove sedmice u velikoj međunarodnoj operaciji protiv kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain između Brazila i Evrope. Vođa grupe, državljanin Srbije koji boravi u Brazilu, nalazi se među uhapšenima.

Istragu je sprovela Europolova Operativna Radna Grupa (OTF) "Balkan Kartel", i predstavlja zajednički napor između pravosudnih organa s obje strane Atlantskog okeana. U posljednjih godinu i po, uključeni organi su marljivo radili kako bi prikupili obavještajne podatke i koordinirali operativne aktivnosti.

Velika trgovina kokainom

Ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj složenoj mreži koja se prostire s obje strane Atlantika, bila je uključena u veliku trgovinu kokainom iz Južne Amerike prema raznim europskim odredištima.

U ranim satima 5. oktobra izvršeno je niz racija na različitim lokacijama u Brazilu (Sao Paolo, Ceará, Paraná, Rio Grande do Norte i Santa Catarina). Kao rezultat toga, uhapšeno je 16 osumnjičenih, od kojih su neki imali veze s kriminalnom organizacijom "Primeiro Comando da Capital". Srpski vođa bio je jedan od najvažnijih ciljeva unutar Europolove OTF Balkan Kartel grupe zbog svoje uloge u organiziranju brojnih krijumčarskih pošiljki droge između kontinenata.

Značajna pobjeda

Brazilski inspektori su uspjeli povezati ovu kriminalnu grupu s dvije nedavne zapljene kokaina: jednom od 5,7 tona kokaina na ribarskom brodu na Zelenortskim ostrvima u aprilu 2022. godine i drugom od 1,3 tone kokaina na ribarskom brodu u Fortalezi, Brazil, u avgustu 2022. godine. Ukupno je 12 osumnjičenih - 10 brazilskih državljana i 2 crnogorska državljana - uhapšeno u ovim djema akcijama. Ova serija hapšenja u Brazilu predstavlja značajnu pobjedu u borbi protiv kriminalnih grupa s zapadnog Balkana koje djeluju širom svijeta. Istraga je razvijena unutar Europolove OTF Balkan Kartel grupe, pri čemu je Europol pružao kontinuiranu analizu obavještajnih podataka kako bi podržao terenske inspektore u Brazilu i agencije uključene u operaciju.

Dokazi prikupljeni tokom racija sada će biti analizirani kako bi se identificirali novi istražni tragovi koji mogu biti dalje razvijeni unutar Operativne Radne Grupe, koja se sastoji od pravosudnih organa iz 11 zemalja.

U istrazi su učestvovali sljedeći organi:

• Brazil: Federalna policija (Polícia Federal), Brazilska mornarica (Marinha do Brasil)

• Zelenortski otoci: Nacionalna policija (Policia Nacional)

• Srbija: Direkcija kriminalne policije (Uprava kriminalističke policije)

• Ujedinjeno Kraljevstvo: Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NCA)

• Sjedinjene Američke Države: Američka agencija za suzbijanje droge (US DEA)

• Europol

• MAOC-N

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.