TRAJALA OD 8. DO 15. MAJA

Operacija "Globalni lanac": U akciji protiv trgovine ljudima identifikovano 426 potencijalnih žrtava

Akcijom su koordinirali Europol, Frontex i Interpol

Identifikovano 426 potencijalnih žrtava. Europol

H. J. I.

1.6.2023

Između 8. i 15. maja 2023. godine u 44 zemlje (25 država članica EU i 19 zemalja koje nisu članice EU) održana je globalna akcija usmjerena na trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja i prisilnog kriminala. Operaciju Globalni lanac, koja je uključivala EMPACT Dani zajedničke akcije protiv trgovine ljudima, vodila je Austrija, zajedno sa Rumunijom, a koordinirali su Europol, Frontex i INTERPOL. Zajedničke akcije uključivale su širok spektar organa za provođenje zakona, uključujući policiju, imigracionu i graničnu kontrolu, transportnu policiju, socijalne službe i službe za zaštitu djece.

Zajedničke aktivnosti bile su usmjerene na otkrivanje i razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave trgovinom ljudima, posebno trgovinom djece, seksualnom eksploatacijom, prisilnim kriminalom i prisilnim prosjačenjem. Glavni ciljevi operacije Globalni lanac bili su identifikovanje, zaštita i upućivanje žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima na pomoć. Konkretne akcije bile su usmjerene na razbijanje kriminalnih mreža koje potencijalno iskorištavaju žrtve porijeklom iz Južne Amerike, Azije, Afrike, Zapadnog Balkana i Ukrajine. Zajedničke i koordinirane akcije različitih organa vlasti su stoga bile ključne za razvoj operativnih aktivnosti.

212 osoba uhapšeno, 138 osoba osumnjičeno za trgovinu ljudima

Konstantne radnje provođenja na terenu dovele su do 212 hapšenja i identifikacije 1.426 potencijalnih žrtava, dok su pokrenute 244 nove istrage. Vlasti su bile prisutne na graničnim prelazima i glavnim transportnim čvorištima kako bi identifikovale potencijalne žrtve i osumnjičene, a zemlje su prilagođavale svoje operativne aktivnosti vrstama trgovine ljudima koja preovladavaju u njihovim regionima. Ukupno je praćeno 8.644 leta, dok su aktivno praćena 3.984 granična prelaza. Europol, Frontex i INTERPOL koordinirali su operaciju u jedinstvenom nastojanju da udruže snage protiv trgovaca ljudima koji su aktivni širom svijeta.

Tokom ovih zajedničkih operativnih akcija, oko 130.000 službenika širom svijeta provjerilo je:

• 1,6 miliona ljudi

• 25.400 lokacija

• 153.300 vozila

• 72.850 dokumenata

Operativne aktivnosti planirane su tokom sastanka čiji je domaćin bio Frontex, a koordinirao koordinacioni centar čiji je domaćin bio INTERPOL. Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio 24/7 operativnu analitičku podršku tokom sedmice akcije.

Najvažniji dijelovi operacije

Istražitelji u Švedskoj identifikovali su pet maloljetnih dječaka u poznatom području prosjačenja, u pratnji 19-godišnjaka. U svojim izjavama, dječaci su naveli da je odrasla osoba bila njihov šef, nadgledajući njihove aktivnosti prosjačenja.

U Srbiji je uhapšeno šestero osumnjičenih za seksualno iskorištavanje 10 žena, a jedan osumnjičeni za iskorištavanje jedne žene u vidu prinudnog prosjačenja i prinudnog kriminala.

Rumunjske vlasti su izvršile 19 pretresa kuća i uhapsile četiri osobe osumnjičene za radnu eksploataciju najmanje osam žrtava.

U Sjevernoj Makedoniji uhapšeno je 11 osumnjičenih za seksualnu eksploataciju maloljetnika i trgovinu ljudima.

U Kolumbiji je identifikovano 27 žrtava seksualne eksploatacije, a sedam osumnjičenih je uhapšeno.

Djeca: Najugroženije žrtve zločina

Trgovci ljudima ciljaju najugroženije grupe, uključujući djecu. Maloljetnici se trguju radi seksualne i radne eksploatacije. Kriminalci tjeraju djecu da prose ili počine razna krivična djela, kao što su krijumčarenje ilegalne robe i sitni kriminal. Trgovina djecom je i dalje u velikoj mjeri nedovoljno prijavljena. Unutar EU djecom uglavnom trguju njihovi rođaci. Ove kriminalne organizacije, povezane kroz velike mreže klanova, djeluju u nekoliko zemalja i premještaju djecu preko granica. Maloljetnici iz zemalja koje nisu članice EU mogu postati žrtve trgovaca ljudima koji sarađuju sa odraslima koji prate djecu, pretvarajući se da su njihovi rođaci ili zakonski staratelji.

Zemlje koje nisu članice EU: Albanija, Bangladeš, Bosna i Hercegovina, Brazil, Kolumbija, Island, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Maroko, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Filipini, Srbija, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Vijetnam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.