SIJARTO OBJAVIO

Mađarska protiv sankcija Srbiji

Mislim da je napredak koji su ostvarili premijer Rama i predsjednik Vučić kroz svoj odnos bio impresivan

Twitter

D. H.

6.10.2023

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto (Péter Szijjártó) izjavio je danas da se njegova zemlja protivi uvođenju sankcija Srbiji i istakao da sankcije ne doprinose rješavanju krize.

Šteti onima koji ih uvode

- Mi se obično protivimo sankcijama, jer ako pogledate unazad, nećete naći nijedan režim sankcija koji je uspio. Uvođenje sankcija ne šteti samo onima protiv kojih se uvode sankcije, već i onima koji ih uvode. Tako je i sa sankcijama Rusiji. One su štetnije za nas, nego za Ruse, pa zašto da uvodimo sankcije zemlji koja igra ključnu ulogu u čitavom regionu - rekao je Sijarti za albanski javni servis RTSH.

On je poručio da bez stabilne Srbije, nema ni stabilnog Zapadnog Balkana i pozvao da se, umjesto uvođenja sankcije, ponovo pokrene dijalog.

Voditi dijalog

Istakao je da Mađarska smatra da treba voditi dijalog sa liderima Zapadnog Balkana.

- Mislim da je napredak koji su ostvarili premijer Rama i predsjednik Vučić kroz svoj odnos bio impresivan i nadam se da će oba lidera i obje zemlje dalje graditi čvrsto prijateljstvo Srbije i Albanije. Ovo snažno prijateljstvo moglo bi da posluži kao dobra osnova za dalji razvoj Zapadnog Balkana - rekao je šef mađarske diplomatije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.