PRED DRUGI KRUG IZBORA

Šest muškaraca koji su ubijeni u zatvoru osumnjičeni za ubistvo predsjedničkog kandidata Ekvadora

Vilavisensio, istaknuti novinar, ubijen je manje od dvije sedmice prije prvog kruga općih izbora dok je odlazio s predizbornog događaja

Ubijeni predsjednički kandidat. La prensa latina

Z. K.

7.10.2023

Šest muškaraca koji su ubijeni u zatvoru u Ekvadoru bili su osumnjičeni za umiješanost u ubistvo ekvadorskog antikorupcijskog predsjedničkog kandidata Fernanda Vilavisensija (Villavicencio) u avgustu, objavila je zatvorska agencija, jedva sedam dana prije ključnog drugog kruga izbora.

Bez mnogo detalja

Ubistva su se dogodila u petak u zatvoru u Gvajakilu, najvećem gradu te južnoameričke zemlje, objavio je ranije ured državnog tužioca. Vlada Ekvadora brzo je osudila ubistva.

Zatvorska agencija SNAI rekla je u saopćenju da su šestorica muškaraca kolumbijski državljani te nisu dali više detalja o ubistvima. Vlada je rekla da su vlasti odlučne identificirati one koji stoje iza Vilavisensijevog ubistva.

Vilavisensio, istaknuti novinar, ubijen je manje od dvije sedmice prije prvog kruga općih izbora dok je odlazio s predizbornog događaja u glavnom gradu Kvitu.

Jedan ubijen

Policija je šestoricu Kolumbijaca uhapsila na dan atentata. Sedmog osumnjičenika, također Kolumbijca, policija je upucala i ubila, dok su drugi osumnjičenici kasnije uhapšeni.

Drugi krug glasanja zakazan je za 15. oktobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.