ŠOKANTNI VIDEO SNIMCI

Palestinski militanti pucaju na prolaznike, upadaju u kuće

Izraelski sigurnosni kabinet sastat će se u 13:00 sati po lokalnom vremenu

Palestinci su se okupili u blizini izraelskog tenka. BBC

Z. K.

7.10.2023

Palestinski militanti u Pojasu Gaze neočekivano su rano u subotu ispalili desetke raketa na ciljeve u Izraelu, aktivirajući sirene upozorenja u nekoliko gradova širom zemlje, saopćila je vojska Izraela.

Upozorenje vojske

Vojska je pozvala stanovnike južnih i središnjih dijelova zemlje da ostanu u zaštićenim područjima. Izrael trenutno obilježava blagdan Simhat Tora (Radost Tore).

Vojska je također rekla da se “određeni broj terorista infiltrirao na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze”, ne dajući dodatne informacije. 

Kako prenosi BBC, čini se da šokantni video snimci koji se dijele na društvenim mrežama pokazuju kako palestinski militanti pucaju na prolaznike na ulicama južnog Izraela.

Postoje izvještaji o kućama u Sderotu koje su zauzeli naoružani napadači iz islamističke skupine Hamas, koja upravlja Gazom. Izraelska vojska rekla je lokalnim stanovnicima da ostanu u svojim domovima nakon izvještaja o infiltraciji.

Veliki požar

Raketni napad počeo je rano ujutro i uhvatio je Izraelce nespremne. Veliki požari bukte u dijelovima južnog Izraela gdje su pale rakete.

Visoki Hamasov vojni zapovjednik najavio je početak operacije, pozivajući Palestince posvuda na borbu. Izraelska vojska je rekla da će braniti izraelske civile i da će Hamas platiti visoku cijenu za svoje akcije.

Izraelski sigurnosni kabinet sastat će se u 13:00 sati po lokalnom vremenu, a IDF je počeo da gađa Hamasove mete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.