KIJEV

Zelenski: Rusija zainteresirana za pokretanje rata na Bliskom istoku

Vidimo kako iranski prijatelji Moskve otvoreno podržavaju one koji su napali Izrael, kazao je Zelenski

Zelenski: Mnogo veća prijetnja nego što svijet trenutno percipira. AP

Anadolija

10.10.2023

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija zainteresovana za pokretanje rata na Bliskom istoku kako bi "svjetsko jedinstvo bilo potkopano", javlja Anadolija.

Jasne informacije

- Prema dostupnim informacijama, vrlo jasnim, Rusija je zainteresovana za pokretanje rata na Bliskom istoku, kako bi novi izvor bola i patnje mogao potkopati svjetsko jedinstvo, povećati neslogu i kontradikcije i tako pomoći Rusiji da uništi slobodu u Evropi - rekao je Zelenski kasno u ponedjeljak.

Navodeći da je održao sastanak sa šefovima ukrajinskih obavještajnih službi i diplomatama, Zelenski je dodao da je situacija u vezi s nedavnim sukobom između Izraela i Hamasa od "fundamentalne važnosti" ne samo za Ukrajinu već i za Evropu.

- Vidimo kako iranski prijatelji Moskve otvoreno podržavaju one koji su napali Izrael. A sve je to mnogo veća prijetnja nego što svijet trenutno percipira - istakao je Zelenski.

Odgovarajući koraci

Tvrdeći da su svjetski ratovi iz prošlosti započeli lokalnim agresijama, rekao je da Ukrajina zna kako se suprotstaviti ovoj prijetnji.

- Pripremamo odgovarajuće korake. I što je najvažnije, branimo potrebu za maksimalnim jedinstvom u svijetu - rekao je Zelenski.

U izjavi za "Telegram", portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova negirala je optužbe Zelenskog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.