U SJEDIŠTU ALIJANSE

U Briselu 11. i 12. oktobra sastanak ministara odbrane NATO-a

Sastankom, koji će se održati u sjedištu Alijanse, predsjedavat će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Predsjedavat će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. NATO

Anadolija

10.10.2023

U Briselu će 11. i 12. oktobra biti održan sastanak ministara odbrane NATO-a na kojem će biti razgovarano o nizu važnih pitanja, javlja Anadolija.

Obuka pilota

Sastankom, koji će se održati u sjedištu Alijanse, predsjedavat će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Stoltenberg će se obratiti novinarima na kraju oba dana ministarskog sastanka.

U srijedu će prvo biti održan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, a uvodnu riječ je imati američki ministar odbrane Lloyd Austin, objavio je NATO.

Poslijepodne je planiran sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na sjednici ministara odbrane uz učešće ministra odbrane Švedske Pola Jonsona.

Potom će biti održana ceremonija potpisivanja kojom se saveznici pridružuju NATO centrima za obuku pilota (NFTE) te ceremonija potpisivanja na kojoj će biti ozvaničeno da se saveznici pridružuju Evropskom nebeskom štitu (ESSI), a na kraju dana će biti upriličena konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a.

U četvrtak će sastanak početi kratkim obraćanjima generalnog sekretara NATO-a i američkog ministra odbrane.

Ceremonija potpisivanja

Potom će biti održan sastanak Sjevernoatlantskog vijeća u okviru sjednice ministara odbrane uz učešće ministra odbrane Švedske.

Poslijepodne će biti upriličena ceremonija potpisivanja kojom se saveznici pridružuju Upravljanju zračnim prostorom (AER), a na kraju dana je planirana konferencija za novinare generalnog sekretara NATO-a.

Dvodnevni sastanak ministara odbrane NATO-a na poziv Alijanse pratit će novinarska ekipa agencije Anadolu iz Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.