REAKCIJE

Egipat pozvao na pružanje humanitarne pomoći Palestincima: Prijelaz Rafah ostao je otvoren

Egipat zatražio od Izraela da izbjegne napade na palestinsku stranu prijelaza

Pomoći stanovnicima Gaze. Anadolija

FENA

12.10.2023

Egipat je u četvrtak pozvao na pružanje humanitarne pomoći palestinskim civilima unutar Pojasa Gaze i saopćio je da usmjerava letove s međunarodnom pomoći na aerodrom Al Arish u blizini granice s priobalnom enklavom.

Izlazna tačka

Prijelaz Rafah između Sinaja i Gaze ostao je otvoren, navodi se u saopćenju ministarstva vanjskih poslova, dodajući da je Egipat zatražio od Izraela da izbjegne napade na palestinsku stranu prijelaza nakon udara koji su tu spriječili normalne operacije.

Izraelsko masovno bombardiranje i nametanje potpune opsade Gaze izazvalo je uzbunu u Egiptu, koji dijeli granicu s južnim dijelom palestinske enklave i kontrolira glavnu izlaznu tačku za 2,3 miliona stanovnika koji tu žive.

Kretanje registrovanih putnika kroz Rafah, koje je podložno strogoj kontroli, prekinuto je otkako su izraelska bombardovanja pogodila palestinsku stranu prijelaza u ovoj sedmici.

Egipat, ključni posrednik između Izraela i Palestinaca tokom perioda nemira u Gazi, saopćio je da pokušava olakšati isporuku pomoći, ali da je situacija unutar enklave omela planove.

Egipat je također signalizirao kako odbija da stanovnici Gaze budu prisiljeni na jug preko granice.

- Od početka smo naglašavali nastavak otvaranja prijelaza Rafah radi pružanja humanitarne pomoći, a prijelaz će ostati otvoren sve dok ne zadovoljimo hitne humanitarne potrebe Pojasa Gaze - rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry na konferenciji za novinare sa svojim litvanskim kolegom.

U telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Rishijem Sunakom u četvrtak, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi naglasio je potrebu da se garantuju humanitarne usluge i pomoć Palestincima u Gazi, saopćeno je iz Sisijevog ureda.

Neće biti humanitarnog prekida 

Sisi je također obavijestio Sunaka o "kontinuiranim naporima Egipta da se založi za smirenost i krajnju suzdržanost kako bi spriječio potonuće u krvoproliće, čiju će cijenu platiti više nevinih ljudi, a čije će se posljedice proširiti na kompletnu regiju”, navode se u saopćenju njegove riječi.

Izrael, koji uzvraća za smrtonosni upad Hamasovih naoružanih napadača u Izrael, naveo je u četvrtak da neće biti humanitarnog prekida u njegovoj opsadi Gaze dok svi njegovi taoci ne budu oslobođeni, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.