BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp: Netanjahu i Izrael nisu bili spremni za napad Hamasa

A pod Trampom, oni ne bi morali biti spremni, rekao je

Donald Tramp. Twitter

H. J. I.

12.10.2023

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) nije bio spreman za napad palestinskih militanata Hamasa koji su ubili više od 1.300 ljudi u Izraelu, javlja Reuters. 

- Nije bio spreman. Nije bio spreman i Izrael nije bio spreman. A pod Trampom, oni ne bi morali biti spremni - rekao je Tramp za Fox News jučer.

"Hezbollah je veoma pametan"

Obraćajući se pristalicama na Floridi, opisao je libansku militantnu grupu Hezbollah kao “veoma pametnu”.

- Znate, Hezbollah je veoma pametan. Svi su oni veoma pametni - rekao je on.

Glasnogovornik Bijele kuće Endrju Bejts (Andrew Bates) nazvao je komentare “opasnim” dok su neki od republikanskih protivnika Trampa kritikovali bivšeg predsjednika zbog njegove kritike američkog saveznika u vrijeme krize.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da Trampovi komentari pokazuju da se na njega ne može osloniti.

"To je vrlo užasna stvar"

- Sramotno je da takav čovjek, bivši predsjednik SAD, podržava propagandu i širi stvari koje ranjavaju duh izraelskih boraca i njegovih građana - rekao je Karhi za izraelski Kanal 13.

Tramp je u svom govoru rekao da je prvi put objelodanio da je Izrael u poslednjem trenutku odlučio da ne učestvuje u američkom atentatu na iranskog generala Kasema Sulejmanija, ubijenog u Iraku u napadu dronom 3. januara 2020. godine, po njegovom nalogu.

Tramp je rekao da je Izrael prenio Sjedinjenim Državama noć prije operacije da je odlučio da ne učestvuje, te da izraelski zvaničnici nisu objasnili zašto je tako odlučeno.

- Nikada neću zaboraviti da nas je Bibi (Benjamin) Netanjahu iznevjerio. To je bila vrlo užasna stvar - rekao je Tramp koristeći Netanjahuov nadimak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.