BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp je znao šta će se desiti na Bliskom istoku: Možete li da vjerujete da Bajden daje šest milijardi dolara Iranu

Taj novac će se koristiti za terorizam širom Bliskog istoka i, zaista, svijeta, naveo je Tramp

Donald Tramp. Twitter

H. J. I.

8.10.2023

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) osudio je administraciju Džoa Bajdena (Joe Biden) zbog njene odluke o razmjeni zatvorenika sa Iranom, kojom se otvorio put za 6 milijardi dolara prihoda koji će biti vraćeni Teheranu, i pristale su da oslobode pet Iranaca kao dio tajno dogovorenog sporazuma. Zauzvrat pet američkih državljana zatočenih u Iranu bit će pušteno da se vrate kući. 

Ovaj sporazum je objavljen 11. septembra. Državni sekretar Entoni Blinken (Antony) obavijestio je u tada Kongres o izuzeću koje će omogućiti njemačkim, irskim, katarskim, južnokorejskim i švicarskim bankama da prebace 6 milijardi dolara iz Južne Koreje bez straha da će ugroziti sankcije SAD. On je rekao da će se 6 milijardi dolara držati na ograničenim računima u Kataru, gdje će biti "dostupno samo za humanitarnu trgovinu", navodi se u obavještenju.

Međutim, u postu za društvenu mrežu Truth Social, Tramp je odmah reagovao:

- Možete li da vjerujete da Pokvareni Džo Bajden daje 6 milijardi dolara terorističkom režimu u Iranu? Taj novac će se koristiti za terorizam širom Bliskog istoka i, zaista, svijeta.

Tramp je čak nazvao američkog predsjednika Džoa Bajdena „nesposobnim“ i optužio ga da „uništava Ameriku“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.