"NEŠTO OPASNO SE DOGAĐA"

Bajden: MAGA pokret i Tramp su prijetnja američkoj demokratiji

Bajden je rekao da ne misli da se svi republikanci slažu s "MAGA" agendom, što je skraćenica od Trampova slogana "Učinimo Ameriku ponovno velikom"

Džo Bajden. Twitter

H. J. I.

28.9.2023

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je danas da republikanac Donald Tramp (Trump) i njegovi saveznici predstavljaju opasnu prijetnju američkoj demokratiji, oživaljavajući tu poruku uoči izbora 2024. godine na kojima će rivali najvjerovatnije biti upravo Tramp i Bajden.

- Nešto opasno se događa sada u Americi - rekao je Bajden, dok je detaljno opisivao nedavne Trampove prijetnje protiv američkih dužnosnika. Bajden je odao počast nasljeđu pokojnog republikanskog senatora Džona Mekejna (John McCain) iz Arizone, republikanskog predsjedničkog kandidata 2008. godine, koji je umro 2018. godine. Bajden i Mekejn su ostali prijatelji unatoč političkim razlikama.

"MAGA je ekstremistički pokret"

Bajden je rekao da SAD nedostaje Mekejnova hrabrost koja je potrebna upravo sada jer "nam je historija donijela novo vrijeme kušnje."

- Postoji ekstremistički pokret koji ne dijeli temeljna uvjerenja naše demokratije. MAGA pokret.

Bajden je rekao da ne misli da se svi republikanci slažu s "MAGA" agendom, što je skraćenica od Trampova slogana "Učinimo Ameriku ponovno velikom" ("Make America Great Again"). No, rekao je, "nema dvojbe da današnju republikansku stranku predvode i da zastrašuju republikanski MAGA ekstremisti."

Iznio je šta je sve Tramp poduzeo kako bi podrivao demokratiju, poput toga da je otpustio veliki broj javnih zaposlenika i zamijenio ih s politički podobnim osobama.

Bajdenova kandidatura za drugi četverogodišnji mandat dolazi uslijed briga o njegovoj poodmakloj dobi - navršit će 81 godinu ovog novembra - te ekonomskih briga u SAD. On je pojačao svoja upozorenja da je Tramp potencijalna prijetnja demokratiji kao što je to pokazao napad na Kapitol 6. januara.

Tramp: Ministarstvo pravosuđa treba prestati finansirati

Tramp se suočava s nekoliko optužnica, uključujući i za ulogu u neredima 6. januara. Nedavno je svojom izjavom dao do znanja da predsjednik Združenog štaba američkih snaga zaslužuje biti ubijen, a da ministarstvo pravosuđa treba prestati finansirati.

Bajdenov govor uslijedio je nakon druge republikanske predsjedničke debate koja je u srijedu održana u Kaliforniji, koju je obilježila kakofonija glasova, sitničava rječkanja i bizarni komentari sedam kandidata.

Trampa, koji ponovno nije sudjelovao u debati, guverner Floride Ron Desantis (DeSantis) opisao je kao "nestalog u akciji", dok mu se bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi (Chris Christie) narugao kao "Donaldu patku" (Donald Duck). Tramp je umjesto toga govorio pred zaposlenicima autoindustrije Detroita, gdje je napao Bajdenovu podršku električnim automobilima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.