NA DANAŠNJI DAN

Prije 100 godina Ankara proglašena glavnim gradom Turske

Danas je petak, 13. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 79 dana

Ankara. travelsnippet.com

I.P./nadanasnjidan.net

13.10.2023

Na današnji dan 1923. godine, Parlament Republike Turske proglasio je Ankaru, bivšu Angoru, glavnim gradom, umjesto dotadašnjeg Istanbula koji je ostao, a i danas je najveći grad Turske. Inače, ove godine Turci proslavljaju 100. godišnjicu osnivanja Republike za koju su se izborili pod vođstvom Mustafe Kemal-paše Ataturka, odnosno “oca Turaka”.

54. - umro rimski car i historičar Klaudije I. Prema predanju, uzrok njegove smrti bile su otrovne gljive koje mu je dala njegova žena Agripina da bi osigurala prijestolje za svog sina Nerona iz prethodnog braka. Klaudije I napisao je historiju Rima i autobiografiju.

1792. - predsjednik SAD Džordž Vašington (George Washington) položio je kamen temeljac Bijele kuće, predsjedničke rezidencije u Vašingtonu.

1860. – napravljena je prva fotografija iz zraka, odnosno iz balona, iznad Bostona u SAD.

1862. - rođena Meri Kingsli (Mary Kingsley), engleska književnica i istraživačica.

1905. - umro engleski glumac Henri Irving (Henry), jedan od najvećih tragičara 19. stoljeća, prvi glumac kojem je 1895. dodijeljena plemićka titula.

1921. - rođen Iv Montan (Yves Montand), francuski šansonijer i glumac.

1925. - rođena Margaret Tačer (Thatcher), poznata pod nadimkom “Čelična lejdi”. Godine 1979., postala je prva žena premijer u historijii Velike Britanije i bila na tom položaju najduže od svih dotadašnjih premijera u 20. stoljeću. Zbog nesuglasica u svojoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. godine podnijela je ostavku.

1956. - rođen Sinan Sakić, regionalni pjevač narodne i folk muzike.

1971. - rođen Saša Noam Baron Koen (Sacha Noam Baron Cohen), engleski komičar, najpoznatiji po svoja tri komična lika — Ali Dži (Em-si gangster), Borat (reporter iz Kazahstana) i Bruno (austrijski modni reporter homoseksualac).

1974. - umro Edvard Vinsent Salivan (Edward Vincent Sullivan), američki TV-voditelj.

1977. - rođen Antonio „Toto” di Natale, slavni italijanski fudbalski reprezentativac.

1978. - rođen Džermejn O'Nil (Jermaine O'Neal), američki NBI košarkaš.

1993. - Sud u Hamburgu proglasio krivim i osudio uvjetno na dvije godine zatvora Nijemca Gintera Parhea zbog ranjavanja nožem jugoslavenske teniserke Monike Seleš, koja je tada bila na vrhuncu karijere.

2000. - u terorističkom napadu na američki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo 17 mornara. SAD za napad optužile saudijskog državljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

2006. - Ban Ki-moon, bivši šef južnokorejske diplomatije, izabran na mjesto generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, osmog po redu od osnivanja te međunarodne organizacije.

2009. - preminuo Ivan Đuranec, hrvatski rukometaš koji je, osim za reprezentaciju Jugoslavije, čiji je bio i kapiten, igrao i za reprezentaciju svijeta 1962. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.