PEDRO SANČEZ

Španski premijer: Dvodržavno rješenje jedini izlaz za izraelsko-palestinski sukob

Sančez je istakao da Izrael ima pravo da se brani protiv Hamasa, ali da je pomirenje ipak jedini izlaz

Sančez: Izrael ima pravo da se brani. AP

Anadolija

16.10.2023

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) ponovio je da je rješenje o dvije države jedini izlaz iz izraelsko-palestinskog sukoba, pozivajući na napore da se spriječi širenje sukoba na druge regije, javljaju lokalni mediji u ponedjeljak, a prenosi Anadolija.

Humanitarna kriza

Sančez je istakao da Izrael ima pravo da se brani protiv Hamasa, ali da je pomirenje ipak jedini izlaz, navodi novinska agencija Europa Press.

Naglasio je da je potrebno napore usmjeriti na sprečavanje širenja sukoba na regionalni nivo i postizanje mirnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Sančez je poručio da je s tim ciljem potrebno postići dvodržavno rješenje.

Deset dana traje bombardovanje Gaze. Više od milion ljudi, gotovo polovina ukupnog stanovništva Gaze, raseljeno je, prema Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje, dok vode, hrane, goriva, a ponestaje i medicinskih zaliha. Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja.

Raketni napadi

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja od izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze. U izraelskim zračnim napadima na Gazu ubijeno je oko 2.750 Palestinaca, uključujući 750 djece.

S druge strane, u Izraelu je ubijeno 1.300 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.