ZLOČIN IZ MRŽNJE

Čovjek koji je u SAD-u ubio dječaka jer je musliman ostaje u zatvoru: Dijete izbodeno 26 puta

Napad je potaknut zbog sukoba u koji su uključeni Hamas i Izrael, dodao je šerifov ured

Muškarac ubio dječaka. Facebook

Z. K.

16.10.2023

Muškarac optužen za ubistvo i zločin iz mržnje nakon što je nasmrt nožem izbo šestogodišnjeg muslimanskog dječaka u SAD-u mora biti zadržan iza rešetaka bez kaucije, odlučio je sudac, javlja BBC.

Zatvorska odjeća

Joseph Czuba (71) optužen je za ubistvo dječaka Wadee al-Fayoume i teško ranjavanje njegove majke Hanaan Shahin (32) u Plainfieldu i saveznoj državi Ilinoisu. Czuba je dječaka izbo 26 puta. Dječak i majka bili su njegovi podstanari, a on ih je napao zbog sukoba između Izraela i Hamasa te zato što su muslimani. Sprovod dječaka trebao bi se održati za nekoliko dana.

Czuba se pojavio danas na sudu odjeven u crvenu zatvorsku odjeću i s raspuštenom sijedom kosom. Progovorio je samo kratko kako bi potvrdio da će mu trebati javni advokat po nalogu suda. Osim što je zadržan bez kaucijee, Czubi je naređeno da ne smije kontaktirati s majkom ubijenog dječaka. Penzioner bi na sud ponovno trebao doći 30. novembra.

Kada su policajci stigli na mjesto događaja, pronašli su ženu i dječaka s višestrukim ubodima nožem na prsima, torzu i gornjim ekstremitetima. Obje žrtve su prevezene u bolnicu, no dječak je preminuo. Kasnije je utvrđeno da je dijete izbodeno 26 puta. Majka ima ozbiljne povrede, ali ljekari očekuju da će preživjeti, piše BBC.

Sjedio na tlu

Policija je pronašla Czubu kako sjedi na tlu u blizini prilaza stambenom objektu, stoji u saopćenju.

- Detektivi su utvrdili da su obje žrtve u ovom brutalnom napadu bile na meti osumnjičenog jer su bili muslimani. Napad je potaknut zbog sukoba u koji su uključeni Hamas i Izrael - dodao je šerifov ured.

Ubijeni dječak rodio se u SAD-u, dok je njegova majka, porijeklom iz Zapadne obale, došla u zemlju prije 12 godina. Wadea je prije nekoliko sedmica proslavio rođendan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.