REAKCIJE

Ovo je prva država koja protjeruje izraelskog ambasadora

Spor je nastao nakon reakcije Petra na izjavu izraelskog ministra odbrane Galanta u kojoj je najavio “potpunu opsadu” Gaze u borbi protiv “životinja"

Sukobi na Bliskom Istoku. AP

S. S.

16.10.2023

Kolumbija je zatražila od izraelskog ambasadora u toj zemlji da se izvini kolumbijskom predsjedniku Gustavu Petri i da nakon toga "napusti" ovu južnoameričku državu, javljaju izraelski mediji.

Spor je nastao nakon reakcije Petra na izjavu izraelskog ministra odbrane Joava Galanta u kojoj je najavio “potpunu opsadu” Gaze u borbi protiv “životinja”. Kolumbijski predsjednik je naveo da su ovakve riječi “nacisti govorili o Jevrejima”.

Pišući na X-u Petro je, između ostalog, dodao da “demokratski narodi ne mogu dozvoliti da se nacizam ponovo uspostavi u međunarodnoj politici”.

Rekao je da Galantova formulacija predstavlja “govor mržnje” koji će, ako se dozvoli da se nastavi, “samo donijeti holokaust”.

Izraelski ambasador Gali Dagan kritikovao je kolumbijskog predsjednika zbog “antisemitskih” izjava i “podrške teroristima” koji su napali Izrael. Ubrzo je uslijedila reakcija ministra vanjskih poslova Kolumbije, Alvara Lejve, koji je poručio da izraelski ambasador se “u najmanju ruku mora izviniti i otići”.

Jučer je Izrael zaustavio izvoz proizvoda u Kolumbiju u znak protesta zbog primjedbi kolumbijskog lidera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.