KRITIKUJU IZRAEL

U turskom parlamentu sve stranke ujedinjene u osudi napada na bolnicu u Gazi

Pozvali su zakonodavna tijela širom svijeta da donesu slične osude i poduzmu korake kako bi zaustavili izraelsko nasilje

Pogođeno dvorište bolnice. Twitter

S. S.

17.10.2023

U rijetkom slučaju zajedništva, sve političke stranke u turskom parlamentu su se udružile kako bi osudile izraelski napad na bolnicu u Pojasu Gaze, nazivajući ga "zločinom protiv čovječnosti". Čak se i prokurdski HEDEP pridružio toj izjavi.

U njihovoj zajedničkoj izjavi, pozvali su zakonodavna tijela širom svijeta da donesu slične osude i poduzmu korake kako bi zaustavili izraelsko nasilje. Emine Erdoan, prva dama Turske, također je izrazila duboku zabrinutost zbog napada na bolnicu, naglasivši da je neprihvatljivo da Izrael cilja bolnicu i nanosi štetu stotinama nevinih ljudi.

Rekla je da će "historija pamtiti taj zločin protiv čovječnosti koji je Izrael počinio, ostavljajući smrt i razaranje u Gazi, bez obzira na žene, djecu i starije osobe. Ona je također pozvala na trenutni kraj tog nasilja koje privlači pažnju cijelog svijeta.

U isto vrijeme, hiljade ljudi su se okupile ispred izraelskog konzulata u Istanbulu kako bi demonstrirale nakon vijesti o bombardiranju bolnice u Pojasu Gaze.

Izraelsko vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je upozorenje najvišeg nivoa za putovanje u Tursku, pozivajući Izraelce u da što prije napuste tu zemlju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.