POSJETA PJONGJANGU

Lavrov: Rusija izražava svoju punu podršku i solidarnost s težnjama Sjeverne Koreje

Sjevernokorejski državni mediji rekli su da će posjeta Lavrova označiti "značajnu prigodu" u daljnjoj konsolidaciji odnosa između zemalja

Sergej Lavrov. KCNA via KNS

H. J. I.

19.10.2023

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, zahvalio je Sjevernoj Koreji na podršci ratnim naporima te zemlje u Ukrajini i obećao "potpunu podršku i solidarnost" Moskve sjevernokorejskom vođi Kim Jong Unu.

Lavrov je u srijedu stigao u Pjongjang na sastanke koji se smatraju pripremama za posjetu predsjednika Vladimira Putina, koji je pojačao saradnju sa Sjevernom Korejom.

Nepokolebljiva i principijelna podrška

Govoreći na prijemu, Lavrov je rekao da Moskva duboko cijeni nepokolebljivu i principijelnu podršku Pjongjanga Rusiji u ratu, koji naziva "specijalnom vojnom operacijom".

- Isto tako, Ruska Federacija izražava svoju punu podršku i solidarnost s težnjama Sjeverne Koreje - rekao je Lavrov.

Sjevernokorejski državni mediji rekli su da će posjeta Lavrova označiti "značajnu prigodu" u daljnjoj konsolidaciji odnosa između zemalja.

Vojna saradnja

Lavrova dvodnevna posjeta dolazi mjesec dana nakon što je sjevernokorejski vođa Kim bio na rijetkom putovanju u Rusiju, tokom kojeg je pozvao Putina u Pjongjang i razgovarao o vojnoj saradnji.

- Ovosedmična posjeta će ponuditi vrijednu priliku za pregled i skiciranje praktičnih koraka za implementaciju sporazuma postignutih između dva lidera - rekao je Lavrov.

Ruska novinska agencija TASS saopštila je da bi Lavrov također mogao da obavijesti Sjevernu Koreju o rezultatima Putinove posjete Kini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.