REČENO NA SASTANKU

Jasni stavovi čelnika EU: Ubrzati procesi protjerivanja ilegalnih stranaca koji se smatraju opasnim

Osoba koja predstavlja prijetnju sigurnosti jedne države članice je i prijetnja sigurnosti druge države članice EU, kazala je Johanson

Vraćanje migranata. E. Trako

Z. K.

20.10.2023

Na sastanku u Luksemburgu ministri unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) zatražili su da se ubrzaju procesi povratka ilegalnih stranaca koji se smatraju opasnim, poslije napada u Francuskoj i Belgiji koje su počinili radikalizovani pojedinci.

Treće zemlje

Prijedlog koji je predstavljen 2018. godine za reviziju aktuelne direktive o vraćanju stranaca zabranjuje državama članicama da odrede period za dobrovoljni povratak državljanima trećih zemalja u neregularnoj situaciji, a koji predstavljaju prijetnju po javnu sigurnost.

- Osoba koja predstavlja prijetnju sigurnosti jedne države članice je i prijetnja sigurnosti druge države članice EU. Zato bi trebalo da bude obavezno da se ti ljude odmah vrate - kazala je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson), prenosi Beta.

Zajednički stav

- Očekujemo da Evropski parlament usvoji zajednički stav. Sada je vrijeme za to - rekao je potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Šinas (Margaritis Schinas).

Švedski ministar Gunar Stromer (Gunnar Strommer) istakao je da imaju obavezu da po tom pitanju nešto urade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.