BLISKI ISTOK

Vlasti u Gazi: Očekujemo da će UNRWA dostaviti pomoć onima kojima je potrebna

Koridor bi trebao omogućiti ranjenicima da izađu iz Pojasa Gaze, kazao je Maruf

Kamioni ulaze u Gazu. Anadolija

Anadolija

21.10.2023

Kancelarija za medije vlade u Gazi povezane sa Hamasom u subotu je saopštila da očekuje da će Agencija Ujedinjenjih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) dostaviti humanitarnu pomoć onima kojima je potrebna u različitim područjima Pojasa Gaze, javlja Anadolija.

Različita područja

- Sa početkom ulaska preko prijelaza Rafah prvog ograničenog konvoja osnovnih potrepština, čekamo da UNRWA, kao strana koja prima pomoć, izvrši svoj dužnost dostavljanja pomoći onima kojima je potrebna u različitim područjima u Pojasu Gaze - rekao je Selame Maruf, šef Kancelarije za medije vlade povezane s Hamasom

Prvi konvoj pomoći, koji se sastoji od ukupno 20 kamiona, jutros je počeo da prelazi kroz granični prelaz Rafah.

Maruf je naglasio važnost "uspostavljanja sigurnog stalno otvorenog koridora za pružanje humanitarnih potreba i osnovnih usluga koje su potpuno nestale u Pojasu Gaze.

Medicinska pomoć

Rekao je da bi koridor trebao i omogućiti ranjenicima da izađu iz Pojasa Gaze kako bi dobili odgovarajuću medicinsku pomoć s obzirom na činjenicu da im zdravstveni sistem u Gazi trenutno to ne može pružiti.

- Upozoravamo da ovaj ograničeni konvoj neće moći promijeniti humanitarnu katastrofu koju proživljava Pojas Gaze - dodao je Maruf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.