EBRAHIM RAISI

Iran: SAD poticao Izrael u napadima na Gazu

SAD osigurava oružje i finansijsku podršku cionističkom režimu da počini brutalna ubistva nad palestinskim narodom, rekao je Raisi

Raisi: SAD je ojačao ruke cionističkom režimu. AP

Anadolija

6.11.2023

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi ustvrdio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) poticale Izrael na napade na blokirani Pojas Gaze i da tvrdnje Washingtona o humanitarnoj pomoći Gazi ne odražavaju istinu, prenosi Anadolu.

 Obavještajni podaci

Raisi se sastao s iračkim premijerom Mohammedom Shia al-Sudanijem, u glavnom gradu Teheranu, objavila je iranska novinska agencija IRNA.

- SAD osigurava oružje, obavještajne podatke i financijsku podršku cionističkom režimu da počini brutalna ubistva nad palestinskim narodom. Zapravo, potiče ovaj režim - rekao je Raisi, na konferenciji za novinare.

Navodeći da tvrdnje Vašingtonske administracije o pomoći Gazi i prekidu vatre ne odražavaju istinu, Raisi je rekao: "Ova tvrdnja je nespojiva s postupcima SAD. Stavljajući veto na prijedlog rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a, SAD je ojačao ruke cionističkom režimu da nastavi s ubijanjem".

Zaustavljanje napada

Ponavljajući da je Izrael počinio genocid u Gazi, Raisi je rekao da treba odmah doći do prekida vatre i dostaviti humanitarnu pomoć u regiju.

Iranski predsjednik istaknuo je kako podupiru svaku inicijativu u međunarodnoj areni za zaustavljanje napada na Gazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.