HVALE VRIJEDAN GEST

Njemačka će dodijeliti 71 milion eura pomoći Palestincima

Njemačka je odgovorila na Hamasov napad na Izrael 7. oktobra privremeno obustavljajući razvojnu pomoć palestinskim teritorijama do revizije

Ukupan iznos od 91 milion eura ići će na pružanje osnovnih usluga raseljenim licima u Pojasu Gaze i pomoć palestinskim izbjeglicama u Jordanu. Fena

FENA

7.11.2023

Njemačka je odlučila dodijeliti 71 milion eura pomoći u okviru tekuće revizije svoje pomoći Palestincima, i obećala je dodatnih 20 miliona eura novih sredstava, saopćilo je u utorak Ministarstvo razvoja.

Njemačka je odgovorila na krvavi napad Hamasovih militanata na Izrael 7. oktobra privremeno obustavljajući razvojnu pomoć palestinskim teritorijama do revizije.

- Zbog krhke situacije u regiji, revizija još nije u potpunosti završena - navodi se u saopćenju ministarstva.

Također se, međutim, navodi da je pregled fokusiran na nastavak podrške Agenciji Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), s obzirom na potrebe ljudi u Pojasu Gaze i sve nestabilniju situaciju u susjednim zemljama.

Ukupan iznos od 91 milion eura ići će na pružanje osnovnih usluga raseljenim licima u Pojasu Gaze i pomoć palestinskim izbjeglicama u Jordanu.

Izraelska kampanja da uništi Hamas koji su pokrenuli napad opustošila je priobalnu enklavu.

Aktivnosti UNRWA koje finansira Njemačka bit će usmjerene na trajno obezbjeđivanje vode za piće, kao i higijenu i sanitarne uslove u skloništima za hitne slučajeve za interno raseljena lica u Gazi, saopćilo je Ministarstvo, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.