NAVODNA PODRŠKA IZRAELU

Turski parlament uklonio proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana

Obje kompanije su posljednjih dana u objavama na društvenim mrežama prozivali turski aktivisti koji pozivaju na bojkot izraelske robe

Turski parlament uklonio je u utorak proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana. Fena

FENA

7.11.2023

Turski parlament uklonio je u utorak proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana zbog njihove navodne podrške Izraelu u jeku sukoba u Gazi, navodi se u saopćenju parlamenta i izvoru koji je imenovao dvije kompanije. Dvije kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev za komentar.

Jedini uklonjeni brendovi

- Odlučeno je da se proizvodi kompanija koje podržavaju Izrael neće prodavati u restoranima, kafeterijama i čajdžinicama u prostoru parlamenta - navodi se u saopćenju u kojem se dodaje da je odluku donio predsjednik parlamenta Numan Kurtulmus i da se ne navodi identitet kompanije.

Parlamentarni izvor rekao je da su Coca-Cola napici i Nestle instant kafa jedini brendovi uklonjeni s jelovnika.

Izvor je kazao da je odluka donijeta kao odgovor na javni zahtjev.

- Kabinet predsjednika parlamenta nije ostao ravnodušan na negodovanje javnosti i odlučio je da proizvode ovih kompanija ukloni s jelovnika kafića i restorana u parlamentu - kazao je izvor.

Meta zapadne kompanije

Obje kompanije su posljednjih dana u objavama na društvenim mrežama prozivali turski aktivisti koji pozivaju na bojkot izraelske robe i zapadne kompanije za koje smatraju da podržavaju Izrael.

Turska vlada oštro kritizira izraelsko bombardiranje Gaze i podršku Zapada Jerusalemu.

Izrael bombarduje Gazu od Hamasovog napada na južni Izrael prije mjesec dana, kada su njegovi borci ubili 1.400 ljudi i zarobili 240 talaca.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je u izraelskim napadima ubijeno više od 10.000 Palestinaca, među kojima u oko 4.100 djece.

Stotine hiljada Turaka izašlo je na ulice u znak protesta protiv izraelskih operacija u Gazi tokom prošlog mjeseca, kao i protesta na društvenim mrežama, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.