RAT U GAZI

Potpredsjednica SAD Kamala Heris: Izraelski doseljenici moraju odgovarati za nasilje na Zapadnoj obali

Heris je naglasila neophodnost uspostavljanja održivog mira u regionu, mimo aktuelnih sukoba, te izrazila posvećenost radu s regionalnim partnerima

Potpredsjednica SAD Kamala Heris. AP/Alastair Grant

N. Aj. / Anadolija

8.11.2023

Potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamala Heris (Harris) ponovila je podršku vlade Izraelu, ali je u razgovoru s izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom (Isaac Herzog) naglasila da ekstremistički doseljenici moraju odgovarati za akte nasilja na Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da su u telefonskom razgovoru Heris i Hercog razgovarali o sukobima u Izraelu, Gazi i Zapadnoj obali.

Stabilnost Zapadne obale

Heris je izrazila podršku pravu Izraela da brani svoje građane i da se "bori protiv terorizma".

Naglasila je potrebu zaštite civila i pridržavanja međunarodnog humanitarnog prava.

Ona je naglasila važnost stabilnosti Zapadne obale i dodala:

- Pozovite ekstremističke doseljenike na odgovornost za nasilna djela.

Heris je naglasila neophodnost uspostavljanja održivog mira u regionu, mimo aktuelnih sukoba, i izrazila posvećenost radu sa regionalnim partnerima na ovom pitanju.

Iz Pentgona je saopćeno da je američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) telefonski razgovarao s egipatskim kolegom Muhamadom Zakijem (Muhammad) o poboljšanju sigurnosti na Bliskom istoku nakon 7. oktobra.

Ostin je zahvalio Egiptu na pomoći u isporuci humanitarne pomoći Gazi i evakuaciji američkih državljana.

Pravo na samoodbranu

Tokom razgovora istakli su važnost zaštite civila, a Ostin je podržao pravo Izraela na samoodbranu od "terorističkih napada".

Izrael je saopćio da je 31 vojnik ubijen, a 260 povrijeđeno otkako je 27. oktobra započeo proširene kopnene operacije u Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa prije mjesec.

Od tada je ubijeno najmanje 10.328 Palestinaca, među kojima 4.237 djece i 2.719 žena. Prema zvaničnim podacima broj poginulih u Izraelu je otprilike 1.600.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja, zbog izraelske opsade za 2,3 miliona stanovnika Gaze osnovne zalihe su pri kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.