POTPREDSJEDNICA SAD

Kamala Haris vodi američku delegaciju na sahranu ubijenog Abea

Ispalio je u njega dva hica iz improviziranog oružja dugog 40 centimetara omotanog crnom trakom

Kamala Haris. AGENCIJE

A. O.

8.9.2022

Ameička potpredsjednica Kamala Haris (Harris) predvodit će američku delegaciju krajem septembra na državnoj sahrani bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea (Shinzo), koji je ubijen u julu, rekla je njezina glasnogovornica.

Haris će predvoditi američku delegaciju tokom sprovoda koji je zakazan za 27. septembar.


Zalaganje za savezništvo

- Njena će posjeta odati počast ostavštini premijera Abea i naglasiti važnost njegova vodstva u zalaganju za savezništvo između Sjedinjenih Država i Japana i unapređenju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika - navodi se.

Haris će boraviti u Aziji od 25. do 29. septembra, prvo putujući u Tokio, a zatim će se zaustaviti u Seulu.


U obje zemlje, prema Bijeloj kući, susret će se sa službenim dužnosnicima i predstavnicima civilnog društva kako bi "istaknula čvrstinu savezništva Sjedinjenih Američkih Država s dvjema nacijama, kao i njihovu predanost slobodnoj i otvorena indo-pacifičkoj regiji."

Dolazak potpredsjednice Haris potvrdili su i u Seulu.

- Predsjednik Jun Suk-jeol (Yoon Suk-yeol) sastat će se s potpredsjednicom SAD-a Kamalom Haris u Seulu 29. septembra i razgovarati o bilateralnom savezu, Sjevernoj Koreji i drugim pitanjima od zajedničkog interesa - saopćio je njegov ured danas.


Uhapsili počinioca

Bivši japanski premijer Šinzo Abe (67) ubijen je početkom jula nakon što je propucan na predizbornom skupu u gradu Nara na zapadu Japana. Policija je odmah, nakon što je iz neposredne blizine pištoljem ručne izrade upucao Abea, uhitila 41-godišnjeg Tetsuju Jamagamija (Tetsuyu Yamagamija).

Jamagami je pucao u Abea s leđa. Ispalio je u njega dva hica iz improviziranog oružja dugog 40 centimetara omotanog crnom trakom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.