DESNIČARI KRITIKUJU

Sančez postigao dogovor sa katalonskom strankom: Separatisti traže amnestiju

Sančez je prethodno postigao dogovor o koaliciji sa strankom krajnje ljevice Sumar, ali mu je za većinu neophodna podrška još nekoliko manjih partija

Pedro Sančez. AP

S. S.

10.11.2023

Španska Socijalistička partija Pedra Sančeza sinoć je postigla dogovor sa katalonskom strankom "Hunts" o podršci novoj Vladi.

Junts, čiji je osnivač Karles Puđemon, koji se nalazi u bijegu van države nakon neustavnog referenduma u Kataloniji, postavio je jasne uslove za svoje učešće u koaliciji - amnestija za sve one Katalonce koji su učestvovali u organizaciji referenduma o nezavisnosti 2017. godine. Ovakav dogovor se našao na meti kritika desničara.

Podsjećamo, na parlamentarnim izborima u Španiji najviše glasova je dobila Narodna partija, koja je obezbijedila 137 od 350 mandata, ali ni uz podršku stranke krajnje desnice Voks nema većinu potrebnu za formiranje vlasti.

Socijalistička partija Sančeza osvojila je 121 mandat i uz podršku stranaka iz Katalonije moći će da formira koaliciju, navodi Reuters.

Sančez je prethodno postigao dogovor o koaliciji sa strankom krajnje ljevice Sumar, ali mu je za većinu neophodna podrška još nekoliko manjih partija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.