PEDRO SANČEZ

Španski premijer: EU prihvatilo prijedlog Španije da bude domaćin međunarodne izraelsko-palestinske mirovne konferencije

Sančez je rekao da ozbiljnost krize koja se razvija u Izraelu i Palestini "zahtijeva da međunarodna zajednica djeluje hitno

Sančez: Pronaći definitivno rješenje. AP

Z. K.

27.10.2023

Pedro Sančez španski premijer saopćio je danas da je Vijeće Evropske unije prihvatilo prijedlog Španije da bude domaćin međunarodne izraelsko-palestinske mirovne konferencije u narednih šest mjeseci, javlja Anadolija.

Mir i sigurnost

Govoreći u Briselu, Sančez je rekao da je sada vrijeme da se ponudi “konkretna vizija“ mira za Bliski istok.

- Pronaći definitivno rješenje koje će omogućiti koegzistenciju dvije države, Izraela i Palestine, u miru i sigurnosti - poručio je Sančez, prenosi Anadolija.

On je dalje rekao da diplomate već stupaju u kontakt sa zemljama u Ujedinjenim nacijama kako bi pronašli politička rješenja za okončanje ove krize. Sančez je rekao i da je podijelio ideju o konferenciji sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) u telefonskom razgovoru prošlog vikenda.

Mirovna konferencija

Španska televizija Cadena Ser javlja da se mirovna konferencija planira u Madridu.

Sančez je rekao da ozbiljnost krize koja se razvija u Izraelu i Palestini "zahtijeva da međunarodna zajednica djeluje hitno i hrabro kako bi prekinula nasilje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.