ZABRINJAVAJUĆE PORUKE

WHO: Zdravstveni sistem u Gazi je na koljenima, 36 bolnica ne radi

Dodao je da je evidentirano "više od 250 napada" na zdravstveni sektor u Gazi i na Zapadnoj obali od početka rata

Gaza u ruševinama. Anadolija

S. S.

11.11.2023

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je da je zdravstveni sistem u pojasu Gaze na koljenima i da 36 bolnica ne uopšte ne radi.

- Situaciju na terenu nemoguće je opisati: bolnički hodnici prepuni ranjenih, bolesnih i umirućih ljudi, prepune mrtvačnice, operacije bez anestezije, deseci hiljada ljudi koji se sklanjaju u bolnice - rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus. 

Dodao je da je evidentirano "više od 250 napada" na zdravstveni sektor u Gazi i na Zapadnoj obali od početka rata nakon što ga je potaknuo Hamasov krvavi napad 7. oktobra. Na zdravstveni sektor u Izraelu bilo je 25 napada.

- Najbolji način da se pomogne zdravstvenim radnicima i ljudima za koje se brine jeste dati im sve što im treba za njegu: lijekove, medicinsku opremu i gorivo za bolničke generatore - rekao je, zatraživši veću humanitarnu pomoć koja dolazi preko graničnog prijelaza Rafaha i ponovljajući pozive UN-ovih čelnika na "primirje". Razumijem šta proživljavaju djeca u Gazi jer sam i sam to doživio kao dijete - istakao je čelnik WHO-a rođen u Tigraju, u Etiopiji. 

Budući da Vijeće sigurnosti, krajnje podijeljeno u vezi s tim pitanjem, od početka rata nije sposobno nastupiti jedinstveno, čelnik WHO-a je pozvao i na reformu tog UN-ova tijela.

- Odavno mislim da Vijeće sigurnosti više ne ispunjava zadaću za koju je stvoreno - a to je očuvanje "mira i sigurnosti" u svijetu, poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.