RIJAD

Deklaracija arapsko-islamskog samita: Poziv MKS-u da upotpuni istragu o ratnim zločinima protiv Palestinaca

OIC i Arapska liga pozvali su Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da istraži izraelsku upotrebu zabranjenih materija

Samit u Saudijskoj Arabiji. Anadolija

Anadolija

11.11.2023

Organizacija islamske saradnje (OIC) i Arapska liga pozvali su Međunarodni krivični sud (MKS) da upotpuni istragu o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti koje je Izrael počinio nad Palestincima, javlja Anadolu.

U saopštenju nakon zajedničkog samita održanog u Rijadu u Saudijskoj Arabiji naglašeno je da je potrebno ukinuti blokadu i odmah uvesti konvoje humanitarne pomoći u Gazu.

OIC i Arapska liga pozvali su Organizaciju za zabranu hemijskog oružja da istraži izraelsku upotrebu zabranjenih materija.

Učesnici samita snažno su osudili "agresiju Izraela na Pojas Gaze i ratne zločine i varvarske, brutalne i nehumane masakre koje je počinila kolonijalna okupaciona vlada tokom ove agresije, kao i protiv palestinskog naroda na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem)".

U Deklaraciji nakon zajedničkog samita OIC-a i Arapske lige navodi se da Izrael i nijedna zemlja regije neće dosetgnuti sigurnost i mir dok mir i sigurnost ne bude imao narod Palestine.

Odbačeno je "opisivanje ovog rata odmazde kao samoodbranu ili opravdavanje pod bilo kojim izgovorom" uz zahtjev da se odmah zaustavi.

- Pozivamo sve države na momentalni prekid izvoza oružja kojim okupatorska vojska Izraela i teroristi doseljenici ubijaju Palestince i uništavaju njihove domove, bolnice, škole, džamije, crkve i svu njihovu imovinu - navodi se u deklaraciji.

Poziva se i na prekid širenja izraelskog naselja, naglašava važnost Arapske mirovne inicijative i osuđuju "dvostruki standardi" u primjeni međunarodnog prava.

OIC i Arapska liga pozivaju da se što prije organizuje međunarodna mirovna konferencija za Palestinu, kroz koju će se pokrenuti kredibilan mirovni proces prema međunarodnom pravu i na aktiviranje Islamske finansijske sigurnosne mreže kako bi se pružili finansijski doprinosi i finansijska, ekonomska i humanitarna podrška Vladi Države Palestine i UNRWA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.