GLAVNI SEKRETAR UN-A

Gutereš odgovorio Netanjahuu: Odmah sam osudio Hamas

Za mene postoji osnovno načelo, a to je da Hamas nije palestinski narod, kazao je

Anadolija

D. H.

12.11.2023

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (António Guterres) odgovorio je na tvrdnje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Benjamin Netanyahu) u intervjuu za CNN u nedjelju. Izraelski čelnik je rekao da je Guterres svalio krivnju na Izrael i da bi umjesto toga trebao zahtijevati da Hamas poštuje međunarodno pravo. Ali Guterres je kasnije danas inzistirao da je osudio Hamas "od samog početka".

- Ali za mene postoji osnovno načelo, a to je da Hamas nije palestinski narod - nastavio je. "I morate biti u stanju razlikovati Hamas od palestinskog naroda. I tako ne možete koristiti užasne stvari koje je Hamas učinio kao razlog za kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda." Rekao je dalje da postoje palestinske pritužbe koje se "odnose na 56 godina okupacije", iako "nijedna od tih pritužbi ne opravdava barbarski napad Hamasa".

Govoreći o potencijalnoj ulozi UN-a u posredovanju nakon završetka rata, Guterres je rekao da se međunarodna zajednica treba okupiti, a UN može "igrati ulogu" u tome. Morat će postojati prijelaz "koji je Izraelu prihvatljiv sa stajališta jamstva sigurnosti Izraela", rekao je, dodajući da bi trebao "u isto vrijeme omogućiti prijenos djelotvornoj Palestinskoj upravi".

Gutjereš je rekao da je bitno "iskoristiti" situaciju i "konačno preispitati mogućnost rješenja s dvije države". "Dvodržavno rješenje je, po mom mišljenju, jedini izlaz", dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.