PROVINCIJA SANTA FE

Tragedija na aeromitingu u Argentini: Srušio se mlazni avion L-29, posada poginula

Dvočlana posada nije uspjela da se katapultira i nastradala je u nesreći

Srušio se mlazni avion L-29. Facebook (Fotografija ne prikazuje stvarne događaje)

H. J. I.

14.11.2023

Mlazni avion "oldtajmer" Aero Vodochody L-29 Delfin češke proizvodnje, srušio se jučer tokom nastupa na aeromitingu u provinciji Santa Fe u Argentini. Dvočlana posada nije uspjela da se kataputira i nastradala je u nesreći. 

Tragedija je dokumetovana na videosnimcima. Oni pokazuju da je letjelica na maloj visini preletjela iznad aerodroma prije nego što je krenula u tzv. victory roll, manevar kada avion u brišućem letu velikom brzinom prelazi preko aerodroma a zatim gotovo vertikano penje i potom se "prevrće" oko centralne ose, navodi portal Aviation Safety Network. 

Na vrhu prevrtanja, L-29 Defin je krenuo u poniranje iz kog se iz nekog razloga nije mogao "izvući" i došlo je do silovitog udara u tlo, tragičnog za dva pilota.

Delfin je popularni mlazni avion za obuku budućih pilota borbene avijacije, dizajniran pedesetih godina u Češkoslovačkoj.

Bio je do kraja dvadesetog vijeka izbor za osnovnu obuku u letenju i borbenu obuku gotovo svih država Varšavskog pakta, kao i mnogih nesvrstanih zemalja, prvenstveno u Africi.

Proizvedeno je više od 3.600 primeraka. Sačuvani i restaurirani avioni danas su, kako zbog svojih letnih osobina, tako i zbog cijena. 

Aero L-29 Delfin avion je u klasi, kako po osobinama, namjeni tako i po vremenu nastajanja jugoslavenskog G-2 Galeba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.