JASSNA PORUKA

UN: Pokolj u Gazi mora prestati

Martin Grifits, koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, kazao je da je provedba humanitarnog primirja prijeko potrebna

Borbe na Bliskom istoku. AP

Anadolija

15.11.2023

Pozivajući na uspostavljanje humanitarnog primirja u Gazi, Martin Grifits (Griffiths), koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za hitnu pomoć, u srijedu je izjavio da se "pokolj" u opkoljenoj palestinskoj enklavi mora okončati.

- Dok pokolj u Gazi svakoga dana dostiže nove nivoe užasa, svijet nastavlja u šoku gledati kako su bolnice pod vatrom, prijevremeno rođene bebe umiru, a cijelo stanovništvo je lišeno osnovnih sredstava za život - naveo je Grifits u saopćenju.

Poštivanje međunarodnog prava

Ovo se ne smije nastaviti, poručio je Grifits, dodajući da zaraćene strane "moraju poštovati međunarodno humanitarno pravo, pristati na humanitarni prekid vatre i zaustaviti borbe".

U okviru plana koji je predložio za rješavanje trenutnog izraelsko-palestinskog sukoba, pozvao je sve strane da omoguće UN-u, drugim humanitarnim organizacijama, kao i javnom i privatnom sektoru pristup gorivu u dovoljnim količinama za isporuku kako bi se pružile osnovne usluge u Gazi.

Humanitarno primirje

Naglasio je da je provedba humanitarnog primirja prijeko potrebna kako bi se omogućilo ponovno pokretanje osnovnih usluga.

- Takav prekid vatre je također od ključnog značaja za olakšavanje isporuke pomoći, oslobađanje talaca i pružanje pomoći civilima - rekao je Grifits.

Izraelski napadi na Pojas Gaze traju već 40 dana. Od prošlog mjeseca hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.