IZRAELSKI PREDSJEDNIK

Herzog: Imamo mnogo ideja za Gazu, morat ćemo tamo ostaviti jake snage

Herzog je za FT rekao da izraelska vlada raspravlja o mnogim idejama o tome kako će se upravljati Gazom nakon što završi rat

Isak Herzog. AP

H. J. I.

16.11.2023

Izraelski predsjednik Isak Herzog (Isaac) rekao je da Izrael ne može ostaviti vakuum u Gazi i da će tamo morati zadržati jake snage kako bi spriječio Hamas da se ponovno pojavi u palestinskoj enklavi, izvijestio je danas Financial Times.

- Ako se povučemo, ko će onda preuzeti? Ne možemo ostaviti vakuum. Moramo razmisliti o tome koji će biti mehanizam; mnogo je ideja - rekao je Herzog u intervjuu za FT. i dodao:

- Ali niko neće htjeti ovo mjesto, Gazu, ponovno pretvoriti u terorističku bazu.

Prošle sedmice izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) rekao je za ABC News da će Izrael "na neodređeno vrijeme" imati odgovornost za sigurnost enklave nakon rata, ali su se Sjedinjene Države tome usprotivile rekavši da bi Palestinci trebali upravljati Gazom nakon što Izrael okonča svoj rat protiv Hamasa.

Herzog je za FT rekao da izraelska vlada raspravlja o mnogim idejama o tome kako će se upravljati Gazom nakon što završi rat između Izraela i Hamasa i dodao da pretpostavlja da će Sjedinjene Države i "susjedi u regiji" biti uključeni u poslijeratni aranžman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.