DODATANI RAZGOVORI

Turski parlament odgodio glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u

Da bi svi naši poslanici odobrili članstvo Švedske u NATO-u, moraju biti potpuno uvjereni u to, rekao je Oktaj

Turski parlament. Anadolija

FENA

16.11.2023

Komisija za vanjsku poolitiku turskog parlamenta odgodila je u četvrtak glasanje o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO-u, u rijetkom potezu koji je odgodio proširenje zapadnog vojnog saveza nakon 18 mjeseci čekanja u kojima je Ankara tražila od Štokholma ustupke vezane za borbu protiv terorizma.

Predsjedavajući Fuat Oktaj kazao je da će komisija, koju kontroliše vladajuća stranka predsjednika Tajipa Erdoana, održati dodatne razgovore i da bi mogao vratiti nacrt zakona na dnevni red iduće sedmice - ali nije odredio jasan vremenski okvir.

- Da bi svi naši poslanici odobrili članstvo Švedske u NATO-u, moraju biti potpuno uvjereni u to. O svemu tome raspravljat ćemo na našem (idućem) sastanku komisije (o tom pitanju) - izjavio je Oktaj nakon višesatne rasprave.

Komisija može donositi zakone prostom većinom. Može pozvati švedskog ambasadora da izvijesti zakonodavce ako je potrebno i ako to dozvoljavaju propisi parlamenta, dodao je Oktaj. Švedska i Finska zatražile su pridruživanje Sjevernoatlantskom savezu u maju prošle godine, suočene s invazijom Rusije na Ukrajinu.

Erdoan je tada iznio prigovore na oba zahtjeva zbog, kako je rekao, zaštite u nordijskim zemljama onih koje Turska smatra teroristima. Turska je podržala kandidaturu Finske u aprilu, ali je zadržala Švedsku na čekanju. Iako članica NATO-a Mađarska također nije ratifikovala članstvo Švedske, Turska se smatra glavnom preprekom za uvrštavanje Švedske u vojni savez i jačanje njene vojske u regiji Baltičkog mora, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.