PUTNICI BEZ POVREDA

Američki mornarički avion preletio pistu i sletio u zaliv na Havajima

Avion poznati kao lovac na podmornice, doživio sličan prizor "Čuda na Hudsonu" iz 2009. kada je komercijalni avion prinudno sletio na rijeku Nju Jork

Avion američke mornarice P-8A preletio je pistu i sletio u zaliv na Havajima. Twitter

N. Č.

21.11.2023

U događaju sličnom "Čudu na Hudsonu" iz 2009., avion američke mornarice P-8A preletio je pistu i sletio u zaliv na Havajima, no svih devet putnika prošli su bez ikakvih povreda saopćile su vlasti. Operacije spašavanja brzo su prekinute nakon što su vlasti potvrdile sigurno spašavanje svih putnika.

Narednik Orlando Perez, portparol Korpusa američkih marinaca, izjavio je da je incident zabilježen kada je avion P-8A preletio pistu u bazi marinaca u zalivu Kaneohe. Uprkos izostanku detaljnijih informacija, prizor aviona na vodi tik uz obalu podsjetio je na epizodu iz prošlosti, kada je komercijalni avion prinudno sletio na rijeku Njujork, spašavajući sve putnike.

Fotografija koju je snimio svjedok prikazuje dramatičan prizor aviona na vodi, podsjećajući na herojsko "Čudo na Hudsonu". Zanimljivo je napomenuti da su P-8A i Airbus A320 otprilike iste veličine.

Neki od prvih svjedoka događaja, poput Diane Dircks i njene porodice, opisuju trenutak kada su primijetili avion mornarice u vodi nakon što su se vratili na pristanište.

- Otrčali smo do kraja pristaništa i snimila sam nekoliko slika - ispričala je Dircks. Dodala je kako su čuli sirene i vidjeli čamce za spašavanje koji pristižu.

Incident se dogodio nešto nakon 14 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme oblačnog i kišnog vremena s vidljivošću od oko 1.5 kilometara, istaknuo je Thomas Vaughan, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Honoluluu. P-8A, često korišten za lov na podmornice, proizvodi Boeing i dijeli mnoge dijelove s komercijalnim mlažnjakom 737 te pripada grupi Skinny Dragons iz patrolne eskadrile 4 stacionirane na otoku Vidbi u državi Vašington.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.