MALE BOGINJE

Svijetu prijeti nova epidemija: Mnoge zemlje prijavljuju isti problem

Doktorima u Velikoj Britaniji rečeno je da pomno prate simptome koje ukazuje na one koji su oboljeli od morbila

Morbili: Povećan broj zaraženih (ilustracija). Platforma X

N. H.

21.11.2023

Opadanje vakcinacije protiv morbila toko pandemije COVID-19 povezano je sa poraastom smrti i velikih epidemija malih boginja. 

Broj smrtnih slučajeva skočio je za 40 posto prošle godine. Od malih boginja prošle godine razboljelo se 9 miliona djece i umrlo 136.000 uglavnom u siromašnjijim zemljama. 

Sada jedna od najjačih država svijeta strahue od ove bolesti. 

Doktorima u Velikoj Britaniji rečeno je da pomno prate simptome koje ukazuje na one koji su oboljeli od morbila. 

Po prvi put u posljednjih nekoliko decenija "Royal College Of Pediatrics and Child Health" (RCPCH) izdao je smjernice o liječenju morbila i pozvao vladu da odmah objavi svoju zakašnjelu nacionalnu strategiju vakcinacije.

Podaci britanskih institucija za ovu godinu pokazuju da niti jedna vakcina nije ispunila cilj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 95 posto pokrivenosti u Engleskoj, pri čemu je stopa vakcinacije pala na najniži nivo od 2010, odnosno 2011. godine.

RCPCH je saopćio da mnogi pedijatri u svojoj karijeri nisu ni vidjeli simptome povezane sa boginjama i pozvao da provjere status imunizacije sve djece koja dolaze u bolnicu. 

Roditelji su u maju upozoreni da prije ljetnjeg raspusta provjere vakcinalni status svoje djece protiv morbila, zauški i rubeole. 

U novom dokumentu RCPCH navodi da "Ujedinjeno Kraljevstvo sada doživljava razarajući ponovni porast praktično eliminisanih bolesti opasnih po život, kao što su boginje".

- Dokazi također pokazuju da je niži socioekonomski status bio povezan sa manjom pokrivenošću - navode iz RCPCH.

Strah od nove epidemije

Mnogi pedijatri u Britaniji strahuju da bi zima mogla biti grozna i da im se "epidemija smiješi". 

Dr. Kamila Kingdon (Camilla), predsjednica RCPCH-a, kaže da je objavljivanje smjernica razočaravajući, ali neophodan potez. 

Ona dodaje da se već vide posljedice od malih boginja u Londonu, Velsu i Lesteru.

- Mnogi pedijatri koje poznajem se plaše da će doći do epidemije morbila ove zime. Taj period godine je inače težak za ljekare, jer se uvek bilježi porast respiratornih infekcija, oboljelih od gripa, a sada imamo i COVID-19 i infekciju Streptokokama iz grupe A - navodi Kingdon.

Ona kaže da, ako se na sve ovo doda izuzetno zarazna i opasna bolest, to će biti katastrofa i "urušit će ionako nestabilan zdravstveni sistem".

U smjernicama koje je izdala ova ustanova stoji i preporuka ljekarima da promovišu MMR vakcinu roditeljima djece koja nisu vakcinisana.

Zvanične brojke od 1. januara do 30. septembra pokazuju da je u Engleskoj registrovano 149 slučajeva malih boginja.

Većina njih registrovana je u Londonu, koji je još u julu upozorio da može doći do "eksplozije" morbila zbog malog broja vakcinisanih, prenosi Sky News.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Na web stranici NHS-a se navodi da se infekcija morbila može širiti veoma lako i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Infekcija obično počinje simptomima prehlade, nakon čega slijedi osip nekoliko dana kasnije.

Kod pacijenata se mogu razviti i fleke u ustima. Prvi simptomi na koje treba obratiti pažnju su visoka temperatura, curenje ili začepljen nos, kihanje i kašalj. Crvene, bolne, suzne oči su takođe rani znak.

- Malo je vjerovatno da se radi o boginjama ako ste ih ranije imali - ili ako ste primili MMR vakcinu - navodi se.

Infekcija također može biti ozbiljna u trudnoći i za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.