25. NOVEMBRAR

Grad Konjic započeo aktivnosti povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Amfiteatar Srednje škole ispunjen do posljednjeg mjesta učenicima, profesorima i predstavnicima Grada Konjica

Obilježavanje Dana državnosti u Konjicu. Općina Konjic

D. H.

21.11.2023

Povodom Dana državnosti BiH u srednjoj školi u Konjicu održan je prigodan program u organizaciji BZK Preporod.

Poruka Mirka Pejanovića

- Želim da sretno rastete i živite u svojoj domovini - poruka je koju je danas učenicima Srednje škole Konjic uputio akademik Mirko Pejanović tokom svečarsko-edukativnog časa, koji je u organizaciji BZK Preporod Konjic, a pod pokroviteljstvom Grada Konjica, održan u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Amfiteatar Srednje škole ispunjen do posljednjeg mjesta učenicima, profesorima i predstavnicima Grada Konjica danas je bio mjesto na kojem se govorilo o Danu državnosti Bosne i Hercegovine, uz podsjećanje na značaj sticanja njene nezavisnosti, te promišljanje o budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

- Danas sam konjičkoj mladosti pokušao pribiližiti perspektivu, da je budućnost BiH u postizanju članstva u EU i NATO savezu, te u izgradnji slobodne i pravne države unutar tih okvira. To će se zasigurno ostvariti, ali treba da se dogodi ubrzanje te integracije. Želim da ovi mladi ljudi, u čijim se očima danas vidjela želja za znanjem o nastanku i razvoju državnosti, budu oni koji će svojim znanjem i zalaganjem biti garant očuvanja naše domovine u njenoj budućnosti. Želim da sretno rastete i živite u njoj - poručio je akademik Mirko Pejanović.

Knjiga optimizma

Direktor instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Rasim Muratović osvrćući se na knjigu akademika Pejanovića "Bosna i Hercegovina, 30 godina od sticanja nezavisnosti", koja je između ostalog predstavljena ovom prilikom, kazao je da se radi o svojevrsnoj knjizi optimizma, jer se fokusira na tri važna faktora: Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a, Referendum za nezavisnost BiH i Platformu o radu Predsjedništva RBiH, u ratnim uslovima, čiji je autor Mirko Pejanović.

Upravo ta Platforma je pozvala sve građane, sve narode da krenu u borbu za slobodu, naglasio je u svom obraćanju Muratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.