UPITAN OSTANAK NA VLASTI

Poljska opozicija odbila pokušaje Moravjeckog da formira koalicionu vladu

Ako Moravjecki ne bude u mogućnosti da dobije glasanje o povjerenju, parlament će tada imenovati drugu vladu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki. Fena

FENA

22.11.2023

Poljske opozicione stranke odbile su sve pokušaje premijera Mateuša Moravjeckog (Mateusz Morawiecki) da mu pomognu u formiranju koalicione vlade nakon prošlomjesečnih izbora, saopćili su poslanici u srijedu, uništavajući njegove ionako slabe šanse da ostane na vlasti.

Dobio šansu za stvaranje vlade

Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) Moravjeckog pobjedila je na izborima 15. oktobra, ali nije dobila većinu. Predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, dao mu je prvu šansu za stvaranje nove vlade.

Moravjecki je pozvao druge stranke da se pridruže PiS-u u formiranju široke "koalicije za poljska pitanja" i obećao je da će provesti svoje predložene politike. Opozicioni poslanici tvrde da su dobili pisma da se pridruže pregovorima o koaliciji, ali apel Morawieckog nije zadobio nikakvu pažnju.

- Iznenađen sam jer sam više puta javno rekao premijeru da je ova farsa nepotrebna, da nepotrebno produžava agoniju ove vlade - izjavio je Marek Savicki (Sawicki), poslanik iz Poljske seljačke stranke desnog centra (PSL), javila je državna novinska agencija PAP.

PSL se borio na izborima kao dio grupacije pod nazivom Treći put, koja je pristala da formira proevropsku koalicionu vladu s Novom ljevicom i liberalnom Građanskom koalicijom (KO).

Zajednički, te tri stranke mogu imati većinu u donjem domu Sejma, što je pokazano u izboru Simona Holovnia (Szymon Holowni) iz Trećeg puta za novog predsjednika Doma.

Neizvjesna budućnost

Kristof Gavkovski (Krzysztof Gawkowski) iz Nove ljevice objavio je fotografiju poziva Moravjeckog na platformi društvene mreže X, nekadašnjem Twitteru.

- Želim da vas obavijestim da ne idemo nigdje - napisao je on.

Jedina preostala stranka u parlamentu je stranka krajnje desnice Konfederacija, koja je prije izbora bila istaknuta kao koalicioni partner za PiS. Njen izborni rezultat niži od očekivanog značio je, međutim, da čak ni njegova podrška PiS-u ne bi stvorila većinu.

Ako Moravjecki ne bude u mogućnosti da dobije glasanje o povjerenju, parlament će tada imenovati drugu vladu. Koalicija Treći put koja je spremna da preuzme vlast izabrala je lidera KO Donalda Tuska za svog kandidata za premijera, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.