ŠOK ZA KIJEV

Poljski premijer: Nećemo više slati oružje Ukrajini

Ova objava uslijedila je u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave

Mateuš Moravjecki. AP Photo/Michal Dyjuk

S. S.

20.9.2023

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da Poljska više neće slati oružje Ukrajini. Ova objava uslijedila je u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave.

Govoreći na privatnom TV kanalu, Mateuš Moravjeci rekao je da Poljska pomaže u pobjedi nad "ruskim barbarom", ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita.

- Naravno da ćemo zadržati tranzit ukrajinske robe. Poljska zbog toga ne snosi nikakve troškove. Naprotiv, moglo bi se reći da mi od toga zarađujemo - rekao je.

Rekao je da mu je žao što su ukrajinski oligarsi "progurali svoje žito na poljsko tržište" bez obzira na učinke koje su imali na poljske poljoprivrednike, što je, kako je rekao, snizilo cijene i navelo vladu da uvede cjenovne garancije i na kraju zabrani uvoz ukrajinskog žita.

Umjesto slanja oružja u Ukrajinu, Moravjecki je rekao da se Poljska sada "brani najmodernijim oružjem". "Poljska trenutno ne prebacuje oružje Ukrajini i aktivno naoružava samu sebe", izjavio je Moravjecki i dodao: "Ukrajina se brani od brutalnog ruskog napada i ja razumijem tu situaciju, ali mi moramo braniti vlastitu državu."

Poljska je bila najznačajniji igrač u naoružavanju Ukrajine, ne samo svojom opskrbom vojnom opremom poput MiG-ova 29, već i dopuštanjem stranim partnerima da skladište i prenose oružje preko poljske granice u Ukrajinu. Dosad je Varšava Kijevu isporučila vojnu pomoć u vrijednosti većoj od tri milijarde američkih dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.