PREMIJER POLJSKE

Moraviecki: Ako Ukrajina ne dobije veću podršku, rat će se proširiti na teritoriju Poljske

Ne znamo sa sigurnošću tačne okolnosti ili razloge incidenta u Przevodovu, ali znamo osnovni uzrok, glavni uzrok, a to je ruska agresija na Ukrajinu, naglasio je Moraviecki

Moraviecki: Biti pasivan je za nas samoubistvo. AP

H. J. I.

19.11.2022

Premijer Poljske Mateuš Moraviecki (Mateusz Morawiecki) rekao je da pad projektila u selu Przevodov dokazuje da će se, ako Ukrajina ne dobije veću podršku, rat proširiti na teritoriju Poljske, prenosi Ukrajinska Pravda.

Poljski premijer je podsjetio javnost da incident u Przevodovu nije prva kritična situacija, navodeći kao primjer imigrante koji su prošle godine pokušali da pređu poljsko-bjelorusku granicu.

- Ne znamo sa sigurnošću tačne okolnosti ili razloge incidenta u Przevodovu, ali znamo osnovni uzrok, glavni uzrok, a to je ruska agresija na Ukrajinu - naglasio je Moraviecki.


Dodao je da "danas postoji samo jedan način da se Poljska uvuče u rat odnosno da okrene leđa Ukrajini", jer će u tom slučaju Ukrajina prije ili kasnije "postati kritično zavisna od Rusije".

- Ako Ukrajina postane zavisna, nećemo morati ni da činimo ništa da izazovemo rat, on će doći do nas sam. Putin neće stati, Kremlj će ići dalje. Biti pasivan je za nas samoubistvo - rekao je Moraviecki.

Napomenuo je da je Poljska spremna na incidente poput onog u Przevodovu i da "ima odgovore" na različite mogućnosti hibridnog rata koji Rusija može voditi protiv Poljske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.