POLJSKI PREMIJER

Moravijecki: Ukrajina će pobijediti sa ili bez Njemačke

Pokušavam da pazim na moje riječi, ali ću to reći otvoreno, kazao je Moravijecki

Moravijecki: Pobijedit ćemo. Anadolija

Anadolija

22.1.2023

Premijer Poljske Mateuš Moravijecki (Mateusz Morawiecki) danas je izjavio da će Evropa i Ukrajina izaći kao pobjednici u ratu Moskve protiv Kijeva sa Njemačkom

- Pokušavam da pazim na moje riječi, ali ću to reći otvoreno. Ukrajina i Evropa će pobijediti u ovom ratu, sa Njemačkom ili bez nje - rekao je Moravijecki za Poljsku novinsku agenciju (PAP).

Pogrešna strana

On je poručio je da je odluka na Berlinu da li će pridružiti misiji zaustavljanja Rusije ili samo gledati pasivno, što bi ih, kako je rekao, dovelo da budu na pogrešnoj strani historije.

Moravijeckijevi komentari uslijedili su nakon sastanka ukrajinske odbrambene kontakt grupe u zračnoj bazi Ramštajn (Ramstein) u Njemačkoj u petak, gdje su saveznici Kijeva obećali dalju vojnu podršku Ukrajini, ali nisu uspjeli premostiti podjele u slanju borbenih tenkova.

Povećan pritisak

Povećan je pritisak na Njemačku da Ukrajini pošalje borbene tenkove Leopard 2, ali Berlin se do sada držao dalje od bilo kakvih obaveza jer je ministar odbrane Boris Pistorius izjavio da njegova zemlja pokušava izbalansirati "sve prednosti i nedostatke" takvih isporuka.

Tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, pojedine države, uključujući Poljsku i Finsku su obećale da će poslati u Ukrajinu.

Međutim, za to im je potrebna dozvola Berlina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.