KONTROVERZNI POLITIČAR

Marin Le Pen čestitala Gertu Vildersu pobjedu na nizozemskim izborima

Vilders već više od 15 godina promovira politiku koja se percipira kao antiislamska, a njegova pobjeda potvrđuje snažan utjicaj radikalne desnice

Marine Le Pen. AP

N. Č.

23.11.2023

Marin Le Pen, vođa francuske desnice, prva je uputila čestitke Gertu Vildersu (Geert Wilders) na impresivnom uspjehu na nedavnim izborima u Nizozemskoj. Le Pen je istaknula podršku Vildersu i Stranci slobode Nizozemske (PVV) te je pozdravila rastuću privrženost odbrani nacionalnih identiteta. Njene riječi odražavaju opredjeljenje za očuvanje nacionalnih vrijednosti u kontekstu savremenih izazova.

Poznato je da Vilders, radikalni desničar, održava bliske veze s Le Pen i Viktorom Orbanom, mađarskim premijerom. Orban je, kao podršku Vildersovom uspjehu na izborima, koristio poznatu pjesmu benda Scorpions "Wind of Change", simbolično naznačujući da su pred Nizozemskom promjene.

Prema podacima izlazne ankete Ipsosa, Gert Vilders, vođa Slobodarske partije Nizozemske (PPV) i antiislamski populistički lider, očekuje se da će pobijediti na općim izborima u Nizozemskoj. Vilders već više od 15 godina promovira politiku koja se percipira kao antiislamska, a njegova pobjeda potvrđuje snažan politički utjecaj radikalne desnice u europskom kontekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.