IRSKA

Nasilni protesti u Dablinu: Zapaljen policijski automobil

Protesti su izbili nakon što je u napadu nožem ispred škole povrijeđeno pet osoba, među njima i troje djece

Protesti u Dablinu. Platforma X

H. J. I.

23.11.2023

Nasilni protesti izbili su u Dablinu nakon što je u napadu nožem ispred škole povrijeđeno pet osoba, među njima i troje djece 23. novembra. 

Okupljena grupa koja je uzvikivala antimigrantske slogane zapalila je policijski automobil i napala nekoliko policajaca nekoliko sati nakon što je muškarac nožem izbo ženu i troje male djece.

Nije poznat motiv napada

Kako navodi BBC petogodišnja djevojčica i žena u 30-im godinama su pretrpile teške povrede.

Šef irske policije Dru Heris (Drew Harris) rekao je da ne isključuje bilo koji motiv napada nožem uključujući i to da li bi mogao biti povezan s terorizmom.

- Neću dalje da spekulišem o terorističkom motivu. Dok ne budemo sigurni u motiv, moramo da ostanemo otvoreni u pogledu zašto se to dogodilo - rekao je Heris, prenosi Reuters.

Nekoliko policijskim automobila oštećeno

Policija je privela muškarca u 50-im godinama, koji je također povrijeđen, te saopštila da ne traži druge osumnjičene.

Irska ministrica pravde Helen Mekenti (McEntee) ranije je rekla da je “duboko šokirana užasavajućim napadom” i dodala da je uz povrijeđene, posebno djecu, njihove roditelje i porodice.

Irska policija nalazi se na ulicama sa štitovima, a nekoliko policijskih automobila je oštećeno.

Premijer Irske Leo Varadkar je rekao da su dodatne policijske snage raspoređene. Komesar policije Dru Heris okrivio je za nasilje “luđačku, huligansku frakciju” koja je učestvovala u nasilju dok je policija pokušavala da osigura mjesto zločina.

Policija je prvobitno saopštila kako vjeruju da se radilo o izlovanom napadu. Napad se dogodio blizu škole, no policija ne vjeruje da je bio napad na školu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.