MJESECIMA TRAŽILA ŽRTVE

Korejka iz znatiželje ubila i raskomadala ženu

Opterećena idejom da "pokuša ubistvo", koristila je aplikaciju kako bi upoznala učiteljicu engleskog jezika

Jung Yoo-Jung. Korejska policija

D. R.

24.11.2023

Sud u Južnoj Koreji izrekao je doživotnu kaznu ljubiteljici "true crime" literarnog i filmskog žanra, koja je policiji rekla da je ubila neznanku iz radoznalosti. Jung Yoo-Jung (23) bila je opsjednuta kriminalističkim serijama i romanima i imala je visoke ocjene na testovima za psihopate, objavila je policija.

Opterećena idejom da "pokuša ubistvo", koristila je aplikaciju kako bi upoznala učiteljicu engleskog jezika, koju je u maju izbola na smrt u njenoj kući. Brutalno ubistvo šokiralo je Južnu Koreju, piše BBC.

Tužioci su tražili smrtnu kaznu, koja se obično donosi za najteža kaznena djela. Ispričali su sudu da je Jung, nezaposlena i da je živjela s djedom, te da je mjesecima tražila žrtve koristeći aplikaciju za podučavanje na internetu.

Kontaktirala je više od 50 ljudi i preferirala žene pitajući ih drže li nastavu kod kuće. Predstavljajući se kao majka srednjoškolca kojem su potrebni satovi engleskog, u maju je kontaktirala 26-godišnju žrtvu koja je živjela u jugoistočnom korejskom gradu Busanu. Policija nije otkrila njen identitet.

Izbola ženu više od 100 puta 

Jung se potom pojavila u kući učiteljice obučena u školsku uniformu koju je kupila na internetu, rekli su tužioci. Nakon što ju je učiteljica pustila unutra, Jung je napala ženu ubovši je više od 100 puta. Nastavila je s mahnitim napadom čak i nakon što je žrtva izdahnula.

Zatim je raskomadala ženino tijelo i odvezla se taksijem kako bi bacila neke dijelove tijela u zabačeni park blizu rijeke, sjeverno od Busana. Uhapšena je nakon što je taksista dojavio policiji o mušteriji koja je u šumi ostavila krvlju natopljeni kovčeg.

Mjesecima istraživala se riješiti tijela

Policija je rekla da historija pretrage na internetu pokazuje da je Jung mjesecima istraživala kako ubiti i kako se riješiti tijela. Ali također je bila nepažljiva, rekla je policija, nije se trudila izbjeći nadzorne kamere, koje su je snimile kako nekoliko puta ulazi i izlazi iz žrtvina doma.

Sudija koji je izricao kaznu na okružnom sudu u Busanu rekao da je ubistvo "proširilo strah u društvu da neko može postati žrtva bez ikakvog razloga" i "potaknulo opće nepovjerenje".

Dugo lagala pa priznala

Jung je zločin priznala još u junu i molila je za blažu kaznu rekavši da je u to vrijeme patila od halucinacija i drugih mentalnih poremećaja. No, sud je odbacio njenu tvrdnju jer je zločin "pomno planiran i izveden te je teško prihvatiti njenu tvrdnju o psihičkoj i tjelesnoj poremećenosti".

Sud ističe da su se njeni iskazi policiji često mijenjali. U početku je Jung rekla da je samo premjestila tijelo nakon što je neko drugi ubio ženu, a kasnije je tvrdila da je do ubistva došlo zbog svađe.

Na kraju je priznala da su njeno zanimanje za počinjenje ubistva potaknule kriminalističke emisije i televizijski programi. Iako u Južnoj Koreji i dalje postoji smrtna kazna, nijedna nije izvršena od 1997. godine, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.