NA DRUGOM KRAJU SVIJETA

Kraj višemjesečne drame: Pronađena jahta koju su dva para iznajmila u Hrvatskoj, a potom nestali sa radara

U toku je istraga o tome gdje je brod bio sve ovo vrijeme, kako i kako je završio daleko od Jadranskog mora

Nestala jahta. Facebook

H. J. I.

24.11.2023

Skupocjena jahta Hanse 588 koju su ljetos dva para iznajmila u Hrvatskoj, a potom nestali sa radara, pronađena je na drugom kraju svijeta.

Jahta, koja je "izgubljena" 14. jula pronađena je kod Brazila nakon više od četiri mjeseca potrage. 

U toku istraga

U toku je istraga o tome gdje je brod bio sve ovo vrijeme, kako i kako je završio daleko od Jadranskog mora.

Kompanija Mischief sailing, u čijem vlasništvu je ova skupocjena jahta, zahvalila se svim pomorcima koji su pomogli u potrazi.

- Sve je riješeno uz pomoć društvenih mreža i oštrog oka budnih nautičara koji su uočili jahtu. Nikada im se ne možemo dovoljno zahvaliti na njihovoj odlučnosti da osiguraju da vlasti istraže brod za koji su mislile da je naš, i što su nas doveli u kontakt sa pravim ljudima koji bi mogli da pomognu u narednim koracima da je vrate. Svima vama, znate ko si - veliko hvala - navodi se u saopštenju kompanije.

Koristili lažne pasoše

Podsjetimo, dva para iznajmila su jahtu u Hrvatskoj 8. jula, a svaki trag im se izgubio 14. jula navečer kada su isključili uređaj za praćenje.

Potom su bili viđeni kod Sivote u Grčkoj.

Menadžer kompanije Mischief sailing Silvio Šupić ranije je rekao za Telegraf.rs da su prilikom iznajmljivanja jahte korišteni lažni pasoši.

- Iznajmio sam im jahtu 8. jula u Hrvatskoj. U pitanju su dva para koja su unajmila i skipera. Zaputili su se ka ostrvu Korčula gdje su 14. jula navečer iskrcali skipera i isključili uređaj za praćenje i od tada im se gubi svaki trag - ispričao je Šupić kada je jahta nestala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.