GELZENKIRHEN

Vlasniku restorana u Njemačkoj zbog žene iz BiH prijeti i do 10 godina zatvora

Radnici Carinske kancelarije iz dortmunda su kontrolisali restoran u kojem su pronašli ženu iz BiH koja je radila "na crno"

Njemačka policija. Platforma X

N. H.

24.11.2023

U njemačkom gradu Gelzenkirhenu carinici su zatekli žensku osobu iz BiH, koja je radila bez prijave i boravišne dozvole. 

Njenom poslodavcu zbog toga prijeti zatvorska kazna i do 10 godina. 

Carinska kontrola

Radnici Carinske kancelarije iz dortmunda su kontrolisali restoran u kojem su pronašli ženu iz BiH koja je radila "na crno".

-  Dana 21. novembra 2023. službenici finansijske kontrole rada na crno u glavnoj Carinskoj kancelariji u Dortmundu provjerili su restoran u Gelzenkirhenu. U restoranu je, između ostalih, zatečena i jedna bh. državljanka. Prvo je pokušala izbjeći kontrolu bijegom, ali su je policajci brzo uhvatili u podrumu zgrade - navedeno je u saopćenju Carinske kancelarije.

Ova 23-godišnja žena se identifikovala s bh. pasošem i ličnom kartom, bez da je imala odgovarajuću boravišnu dozvolu. 

- Kada su carinici ušli u restoran, vlasnik restorana je utrčao u kuhinju i upozorio svoje zaposlene glasno vičući "carinska kontrola" - rekla je potparolka glavne Carinske kancelarije u Dortmundu, pa dodala: 

- Mlada žena je zatim otrčala kroz zadnji ulaz kuhinje u stubište i pokušala se sakriti u podrum, gdje su je policajci uspjeli brzo uhvatiti.

Kriminalistički postupak

Protiv nje su carinici pokrenuli kriminalistički postupak zbog sumnje na nezakonit boravak u Njemačkoj, te su je privremeno uhapsili, te će sad imigracione vlasti odlučivati o njenoj sudbini. 

Protiv poslodavca se vodi postupak za pomaganje u nezakonitom boravku, te zapošljavanju radnika bez važeće radne dozvole. 

Potencijalna kazna

Prijeti mu kazna do deset godina zatvora, te novčana kazna i do 500.000 eura. 

Stranci koji ne doalze iz EU-a, EGP-a ili Švicarske trebaju boravišnu dozvolu za ulazak, boravak i rad u Njemačkoj, te je svako zapošljavanje u ovoj državi bez toga nezakonito. 

- Osim toga, oni koji rade "na crno", nemaju ni zdravstveno osiguranje ni osiguranje od nezgode, niti pravo na penziju ili naknadu za nezaposlen - upozoravaju iz Carinske kancelarije u Dortmundu, prenosi "Fenix-Magazin".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.